Klaus v Budapešti, publikum z celého světa: Jsme v bodu zlomu

20.05.2022 8:10 | On-line

„Byli jsme fascinováni úspěchem radikálních změn v našem ekonomickém a politickém systému, ale nikdy bychom nečekali, že budeme podobně rychlé změny pozorovat i nyní… Je to přesně opak světa, jakého jsme chtěli dosáhnout,“ uvedl bývalý prezident Václav Klaus při vzpomenutí úspěchů ODS v devadesátých letech na konferenci konzervativců CPAC v Budapešti. Podle prezidenta se nyní již nacházíme v „bodu zlomu“ a je nutné začít bránit velmi křehký Západ před jeho „vnitřními intelektuálními nepřáteli“. Varoval zejména před úpadkem školství a médií pod nadvládu progresivistů.

Klaus v Budapešti, publikum z celého světa: Jsme v bodu zlomu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí
Klaus zpočátku svého projevu v Budapešti hovořil o válce na Ukrajině. „Tato strašná válka kousek odtud nezabila jen tisíce lidí, ale taktéž změnila základní aspekty mezinárodního uspořádání po druhé světové válce,“ uvedl s tím, že konflikt pozmění i styl života, který se ve střední Evropě ujal po pádu komunismu.

Potvrdilo se dle něj to, že veškeré válečné střety vedou k oslabení svobody, zvýšení kontroly a regulací všech lidských aktivit, rozsáhlému blokování tržních funkcí, státnímu intervencionalismu a k šíření propagandy. „Tohle je přesně to, co vidíme tyhle dny a to nejen v zemích, kde probíhá samotná válka,“ podotkl.

Celé vystoupení Václava Klause můžete zhlédnout ZDE:

Vyjádřil se také k maďarské politice. Tamní drtivá výhra konzervativců by se dle bývalého prezidenta měla stát inspirací pro konzervativce i v dalších státech. „Vaše země jasně ukázala, že je vítězství konzervativních politiků a konzervativní politiky uskutečnitelné,“ poznamenal k výsledkům letošních voleb v Maďarsku, kde dosud vládnoucí strana Fidesz premiéra Viktora Orbána v koalici s Křesťanskodemokratickou lidovou stranou obhájila ústavní většinu a téměř ve všech maďarských volebních okrscích zvítězila nad opoziční spojenou koalicí Společně pro Maďarsko.

U konzervativních hodnot Klaus zůstal i při hodnocení situace v Česku. Připomenul založení Občanské demokratické strany po pádu komunismu a její následné vítězná období. „Brali jsme to jako důkaz, že je vítězství svobody a demokracie možné. Byli jsme fascinováni úspěchem radikálních změn v našem ekonomickém a politickém systému, ale nikdy bychom nečekali, že budeme podobně rychlé změny pozorovat i nyní,“ uvedl k šíření „woke“ progresivismu, „arogantní cancel culture“ (kultury odstraňování, pozn. red.) a „genderové revoluci“. „Je to přesně opak světa, jakého jsme chtěli dosáhnout,“ řekl.

Bývalý prezident míní, že došlo k odklonu od konzervativních hodnot a namísto snahy o nacházení nových bychom se spíše měli zaměřit na to, abychom se navrátili k těm stávajícím. Konzervativní lídři podle něj zaspali a mysleli si, že jejich hodnoty zůstanou promovány i bez nutnosti jejich bránění.

„Západní země se začaly distancovat od své kultury, od svých kořenů a dlouhotrvajících tradic,“ podotkl a připomenul, že pád konzervativních hodnot je viditelný například u současného „agresivního enviromentalismu“ či oslabení národních států na úkor standardizace a jednotnosti.

„Je tu zoufalá potřeba bránit velmi křehký Západ před jeho vnitřními intelektuálními nepřáteli,“ doplnil Klaus s důrazem na nutnost obrany oblastí, jako jsou média a vzdělávání před nadvládou progresivistů.

„Jame Burnham jednou řekl, že civilizace skončí akorát sebevraždou. Obávám se, že právě naše ztráta efektivity by k takovém konci mohla lehce vést,“ zakončil svou řeč Klaus, podle kterého jsme nyní v „bodu zlomu“, kdy se musí začít bránit zděděné od našich předchůdců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…