Klaus varuje: Ještě ani zdaleka není zle, ale může být. Situaci zhoršují média

31.03.2012 10:30

Způsob, jakým současná média pracují, poškozuje demokracii. Myslí si to alespoň prezident republiky Václav Klaus a vytýká novinářům jak to, že v tíživé hospodářské situaci ještě prohlubují frustraci občanů negativisticky postavenými články, ale také to, že podkopávají samotný demokratický systém, když zveřejňují nejrůznější tajné nahrávky a následně se stávají žalobci, soudci, ale i popravčími v mediálních kauzách.

Klaus varuje: Ještě ani zdaleka není zle, ale může být. Situaci zhoršují média
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Václav Klaus na autogramiádě

Česko čelí hospodářským a sociálním problémům. Naše země současnou krizi sice nezavinila, ale i tak se s ní musí potýkat. Prezident republiky v této souvislosti ovšem důrazně varuje před hledáním viníků – obětních beránků této situace. Skutečné viníky představuje život na dluh, který v minulosti dominoval celé Evropě, a hledáním domnělých viníků by lidé jen ztráceli čas v době, kdy je třeba dívat se do budoucnosti. Zásadní problém však podle prezidenta představuje přístup médií, která tuto sociální a hospodářskou krizi přiživují a přispívají k narušení celého demokratického systému v naší zemi. Prezidentův komentář k aktuální situaci vyšel v sobotní MF Dnes.

Nechci zlehčovat sociální tíživou situaci mnoha rodin, ale ….

„Média systematicky stupňují negativní emoce veřejnosti a prohlubují přirozenou frustraci různých skupin naší společnosti. Útočí na politický systém a – vědomě nebo snad i bez vědomého záměru – připravují půdu pro nástup sil, které chtějí využít emotivně vypjatých nálad části veřejnosti a dostat zemi na zcela jinou cestu. To se stalo hlavním nebezpečím dneška. To mnohonásobně převyšuje reálné ekonomické a sociální problémy, s nimiž se lépe či hůře potýkáme,“ zlobí se prezident na novináře.

Klaus v této souvislosti poznamenává, že si dovede představit tíživou sociální situaci mnoha rodin, které se potýkají s dosud nepoznanými problémy, a je na vládě či na územních samosprávách, aby potřebným občanům pomohly, ale média vše ženou do extrémů. Situace podle prezidenta není tak zlá, jak novináři tvrdí.

Nechutný fenomén doby - nahrávky

Sociální problémy však nejsou podle hlavy státu jedinou oblastí, kde média škodí. První muž republiky se také pozastavuje nad tím, že řada lidí novinářům věří, když jim tito tvrdí, že svým přístupem hájí demokracii. Na zveřejňování tajných odposlechů není nic demokratického, neboť se tímto postupem média pasují do role žalobců, soudců i mediálních popravčích.

„Odmyslíme-li si, že jsou to protizákonné činy, jimiž média sama sebe pasují do role žalobců, soudců i vykonavatelů „poprav“, jde o mimořádně nechutný fenomén doby. Tyto uměle vytvořené a často i několik let staré kauzy mají ničivé důsledky na náš politický systém založený na svobodné soutěži politických stran. Ten je možná hlavním cílem těchto kampaní. Neobstojí námitka, že se nemáme věnovat nezákonným metodám, kterými se tyto materiály dostávají ze státních institucí do soukromých médií, protože důležitý je obsah vynesených informací,“ zdůrazňuje hlava státu.

Zveřejnění odposlechů přitom podle Klause nemá sloužit k nalezení spravedlnosti, ale toliko ke skandalizaci dotyčných osob, které podle prezidenta nemají prostor se obhájit, jaký by dostaly před soudem. Soudy ostatně často dospějí k názoru, že mediálně popraveným osobám nelze nějaký trestný čin prokázat a jsou tedy nevinní, ale to už občany nezajímá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…