Klausova svatá trojice: Směje se jí Týden, Zahradil i Schwarzenberg

16.05.2011 12:15

Necelé dva roky před koncem Klausova mandátu zřejmě přijde na Pražský hrad doplnit "Svatou trojici" nová krev. V nejbližší době má totiž do prezidentského týmu nastoupit Milan Němeček, dosavadní ředitel správy majetku řádu křížovníků s červenou hvězdou. Odpověď na otázku, koho na Hradě vlastně vystřídá, ale není jednoduchá. Týden však přichází s teorií, že nejspíše odejde ředitel protokolu Jindřich Forejt. Časopis kromě toho rozebírá v článku Nervy v Klausově bratrstvu, tým Klause. Nelichotivě.

Klausova svatá trojice: Směje se jí Týden, Zahradil i Schwarzenberg

Výroky vicekancléře prezidenta republiky Václava Klause Petra Hájka o Usámovi bin Ládinovi coby mediální fikci jej málem stály místo. Hájek měl podle Týdne v úmyslu sám z Hradu odejít poté, co jej za jeho vyjádření veřejně pokáral právě Václav Klaus. Terčem jeho kritiky i celé aféry byla přitom Hájkova slova o vůdci teroristů coby mediálním konstruktu. Jenže Hájkův odchod se podle časopisu nekoná, naopak možná odejde šéf protokolu Jindřich Forejt.

„Konkrétně má vrchní prezidentův ceremoniář políčeno na post velvyslance ve Vatikánu. Sám Forejt se netají úzkým poutem ke katolické církvi a obdivem k papeži, od něhož loni dostal i vysoké vyznamenání, Řád svatého Řehoře Velikého," napsal v této souvislosti Týden.

Jenže Klausovi lidé oponují: Klaus by podle nich těžko hledal někoho, kdo umí tak bravurně organizovat společenské akce. Forejt je dokonce jediným, jehož si Klaus nechal ve svém týmu po předchůdci Václavu Havlovi.

Českou misi ve Vatikánu vede Pavel Vošalík a podle diplomatických zvyklostí by měl končit až v roce 2012. „Zatím se nic nemění, pan Vošalík tam ještě nějaký čas zůstane," řekl k případné výměně Týdnu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Týdeník tak spekuluje, že Forejt nejspíše do Vatikánu odjede, až Klaus skončí na Hradě, což bude na jaře 2013.

Zahradil se směje Hájkovi: Byl vyroben klonováním

Dále se článek zaobírá Petrem Hájkem. "Ale teď vážně, Bin Ládin je mediální fikce. Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme. Jak se praví ve filmu Vrtěti psem: Je to pravda, bylo to v televizi," uvedl Hájek počátkem května pro ParlamentníListy.cz. Zpochybnil také oficiální verzi úmrtí teroristy. 

Prezidentovi ale svými slovy radost neudělal. Ten se od něj distancoval a prý si s Hájkem vše vyříkal mezi čtyřma očima. „Pohlavek od Klause byl pro Hájka opravdu nečekaný, protože až dosud prezident svému pobočníkovi jeho oblíbené mediální provokace bet výjimky toleroval," podotkl k tomu Týden.

Podle časopisu dokonce Klaus začal sklízet kritiku i od europoslance ODS Jana Zahradila. Ten vtipně napsal: „Stejně jako bin Ládin ani Pter Hájek není skutečná postava. Byl vyroben v 90. letech klonováním (proto také nepochází z opice), s falešnou identitou ve společných tajných laboratořích CIA, KGB a Mossadu, za dohledu iluminátorů a nadnárodních farmaceutických firem. Účelem této rafinované operace je postupně zcela diskreditovat českého prezidenta."

Schwarzenberg: To Klausovo společenství může Zemi přirovnat i k placce

Týden navíc připomíná všechny historky Klause a jeho týmu, tedy lidí, jimž se říká svatá hradní trojice. Do ní mimo Hájka patří kancléř Jiří Weigl a tajemník Ladislav Jakl - všichni tři mají kromě jiného hluboko pod kůží zapsány i Klausovy názory na eurozónu, globální oteplování, či Ústavní soud. Tyto názory pak vydávají za své vlastní.

„V každém případě se obraz Hradu po osmiletém panování Václava Klause ustálil v nepříliš lichotivé tónině. Ministr Schwarzenberg třeba nedávno přirovnal Hrad ke společenství Flat Earth Society, které tvrdí, že země není koule, ale placka plující v moři," napsal Týden s tím, že jde navíc o uzavřené bratrstvo, od něhož získat vyjádření anebo jakoukoliv informaci o dění v prezidentově kanceláři je pro média tvrdý oříšek, protože všichni jeho zaměstnanci zarytě mlčí.

Své lidi dodává do VV. Weigl díky němu získá post v ČNB

I tak je ale prý efektivita Klausova úřadu značná. „Ještě nikdy od vzniku samostatného Česka nebyla role Hradu tak silná," připomíná týdeník s tím, že zatímco Paroubek a Toplánek si nenechali diktovat, Nečas je v roli učenlivého žáčka. „A prezident je na koni," dodává periodikum a vyjmenovává všechny případy kolem sestavování vlády a její pozdější krize, v nichž Klaus aktivně vystupoval. Také připomíná, že zatímco lidi z TOP 09 Klaus tzv. nemusí, tak naopak lidem a ministrům z VV dodává do úřadů své lidi.

A až Klaus z Hradu odejde? Teplé místečko prý zajistí kromě Forejta hlavně Weiglovi, který bude mít lukrativní křeslo v bankovní radě ČNB. Posledního člena bankovní rady totiž jmenuje prezident jen krátce před svým odchodem. „Prvního prosince 2012 končí šestiletý mandát současnému viceguvernérovi ČNB Vladimíru Tomšíkovi," dodal Týden.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …