Kmoníček: Apokalyptičtí tvůrci Islámského státu doufají v jeho porážku, pak má být konec světa. Tuto logiku Evropan těžko pochopí

21.11.2015 8:20

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček ve svém komentáři pro MF Dnes uvedl, že se domnívá, že Islámský stát chce prohrát.

Kmoníček: Apokalyptičtí tvůrci Islámského státu doufají v jeho porážku, pak má být konec světa. Tuto logiku Evropan těžko pochopí
Foto: Archiv HK
Popisek: Dr. Hynek Kmoníček, ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky

"Evropan jen těžko pochopí logiku, která stojí za vznikem Islámského státu. Jeho apokalyptičtí tvůrci doufají v jeho porážku, kterou má posléze následovat konec světa. Proto provokují všechny velmoci," uvedl Kmoníček.

Základní myšlenkou Islámského státu je idea vytvoření státu zvaného chalífát. "Když Islámský stát vypověděl před více než dvěma lety poslušnost mateřské al-Káidě, změnila právě ambice udělat z dosud nevládní organizace stát skoro vše," podotýká Kmoníček s tím, že nově vzniklý stát měl být konfesionální, definovaný vírou svých občanů - sunnitským islámem.

"Toto znovuobnovení chalífátu po jeho devadesátileté přestávce považuje dodnes al-Káida za základní strategickou chybu. Je to krok, který udělal z nevládní organizace stát. Z partyzána guvernéra," pokračuje Kmoníček.

Podle Kmoníčka je faktem, že Islámský stát dnes pojídá al-Káidu, a to jen proto, aby později sám zahynul. "Mezitím ovšem získal území zhruba trojnásobku velikosti České republiky. Má s ní dnes srovnatelně obyvatel. Disponuje použitelnou armádou o třetinu větší, než je ta naše. Vytvořil si státní instituce, soudy, provincie a regiony, ústřední i oblastní vedení. Začal se tedy chovat jako stát," dodal. Zároveň si však povšiml, že místo získávání přátel si v zahraničí vytváří pouze nepřátele.

"Islámský stát se chová jako apokalyptická sekta. Přivolávání apokalypsy je jeho základní myšlenkou, a tudíž nemůže jednat jinak. Pro to byl vytvořen. Jedině tato, byť ze sekulárního evropského pohledu zcela šílená myšlenka, dává svého druhu logickou odpověď na to, proč Islámský stát nejdříve něco buduje, aby to sám vzápětí cíleně ničil," uzavřel Kmoníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…