Kněz jménem Halík u Jílkové rozjel estrádu. Vytáhl obrázek s utrženýma ručičkama

06.09.2013 7:01

Od října by na českém trhu měla být speciální „potratová pilulka“. Podle lékařů by přinesla ženě lepší podmínky pro potrat, především pak ze zdravotního hlediska. Na druhé straně jsou však odpůrci, kteří ale především odmítají potrat jako takový. To bylo tématem prvního poprázdninového vysílání Máte slovo na ČT.

Kněz jménem Halík u Jílkové rozjel estrádu. Vytáhl obrázek s utrženýma ručičkama
Foto: ČT
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

„Potratová pilulka by mohla být pro ženu šetrnější,“ vysvětlovali na jedné straně zastánci. Proti nim stáli i odpůrci, například psychiatrička Ilona Burdová. Podle ní je z psychické stránky lepší, když je žena po potratu určitou dobu v nemocnici – a ne doma, kde může trpět křečmi.

Poté se však diskuse strhla k tématu samotného potratu. Odpůrci vysvětlovali, že když jde žena na potrat, často to není žádná její svoboda, ale nutnost – kvůli penězům, rodině či partnerovi. Především však považují potraty za vraždu dítěte, a proto by měly být zakázány.

„Když ty potraty nebudou legální, to neznamená, že nebudou,“ vysvětlovala však Jana Smiggels Kavková z organizace Fórum 50 %. Potraty by podle ní byly poté načerno, což je pro ženu mnohem nebezpečnější. „Naopak jsou tristní příběhy ze zemí, kde je to kriminalizováno,“ dodala.

Nato se ozval pravoslavný kněz Libor Halík, který je znám svými protipotratovými protesty. Podle něj se takovými zákroky jen hromadí zlo a jednou přijde trest. „Jsou ale jiní lidé, kteří mají jiné přesvědčení. Kteří na to mají jiný názor a vnímají to jinak,“ oponoval mu gynekolog Pavel Calda. Podle Halíka je to však přetvářka. „Těžko vymýtíme tento jev,“ odpověděl gynekolog. „Nebo můžeme zakázat zabíjet děti,“ strhla se mezi nimi slovní přestřelka. „Zakázat můžete cokoliv, ale ničeho tím nedosáhnete,“ uzavřel Calda.

Na to Halík předstoupil před diskutující a vytáhl plachtu s upravenou fotografií prstu doktora provádějícího potrat a vedle něj ručičky plodu. Kontroverzní obraz zvedl vlnu kritiky.

„Tady to je ta podpora žen? Skvělé, tady je vidět váš přístup k ženám,“ rozzlobila se na obraz Kavková z Fóra 50 %. „Je pravdivý, ale nepřipadá vám to už trošku prostě…“

Kavková hájila názor, že by o interrupci měla rozhodnout hlavně žena – protože plod bude vyrůstat v jejím těle. Odpůrci však tvrdili, že jde o zcela jiný organismus a právě na něj by se spíše měl brát ohled.

Na téma tak přišla i otázka znásilnění. To se zapojil Pavel Březovský ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který „potratovou pilulku“ hájil. „Co chudák ta ženská, když se na ní vystřídá celý autobus,“ popisoval emotivně. „Je to i o nás, o mužích,“ dodal.

To se však opět připojil kněz Halík. A připomněl středověk. I tehdy se znásilňovalo – například ve válce. „Ty matky tehdy svoje děti nezabíjely,“ hájil svůj názor.

Zakázané potraty v Polsku: A žádná žena prý neumřela

Podle Radima Ucháče ze sdružení Hnutí pro život navíc v Česku prý neexistuje podobný případ znásilněné ženy na potratu. A co by udělal, kdyby prý na ni narazil? „Nabídl bych jí adopci. Ať mi klidně to dítě dá a já ho vychovám,“ navrhoval.

 „V Polsku jsou zakázány potraty a není tam žádná mrtvá žena,“ pokračoval Ucháč. Naopak v ČR prý před pěti lety zemřela kvůli potratu na operačním stole studentka.

„U nás je velké množství žen, které mají zkušenost se znásilněním,“ oponovala mu Kavková. Ženy jsou však stresované a neřeknou to. „Většina těch znásilnění nekončí v policejních statistikách,“ dodala s tím, že ani v „potratových“, ačkoliv slovům o statistikách prezidenta Hnutí pro život tolik nevěřila. „Je naivní si myslet, že se nás to netýká,“ uzavřela diskusi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…