Knihy předsedů ODS i Pirátů nepůsobí moc dobře. Tmavé fotky, nudnější pasáže

18.09.2021 18:23 | Analýza

ParlamentníListy.cz požádaly zkušeného recenzenta, novináře Zdeňka Svobodu, o posouzení dvou nových knih. První byl Rozum proti populismu, což je rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou. Druhým titulem je Hurikán Ivan. Opět jde o formu rozhovoru, tentokrát s představitelem Pirátů Ivanem Bartošem.

Knihy předsedů ODS i Pirátů nepůsobí moc dobře. Tmavé fotky, nudnější pasáže
Foto: T. Nový
Popisek: Knihy s politiky, které vyšly před podzimními volbami do PSP v roce 2021

Anketa

Jste pro povinné očkování seniorů proti covidu-19?

26%
71%
hlasovalo: 42409 lidí
Předseda České pirátské strany ve své knize mluví o svém dětství a dospívání, o poměrech, z nichž pochází, o své adolescentní nespoutanosti, průšvizích během středoškolského pobytu v USA, o divokém pití a hraní po hospodách. A také o tom, jak poznal svoji ženu Lydii a jak ho toto osudové setkání proměnilo. Pronikavé a vášnivé reflexe neuralgických témat naší současnosti jsou podle anotace vyvažovány odlehčenými momentkami a lidsky křehkými místy a představují Bartoše jako komplexní osobnost, které nechybí nadhled a smysl pro humor.

Rozum proti populismu Petra Fialy prý umožní čtenáři ještě lépe proniknout do jeho myšlení i soukromého života, a dokreslí jeho osobnost. Zahrnuje výběr z nejzajímavějších rozhovorů, které s ním vedli dlouholetí přátelé; o politice, společnosti a vzdělání, ale také o mládí za komunismu, listopadové revoluci a akademické dráze. A navíc osvětlí i to, proč je, jak už název napovídá, důležité svést bitvu rozumu proti populismu.

V obecné rovině mohu říci, že knihy se pro předvolební kampaň jako komunikační nástroj používají dlouhé roky. Výjimkou nebyl Miloš Zeman, Václav Klaus. Opravdovým přeborníkem se však stal současný premiér Andrej Babiš.

Jeho titul O čem sním, když náhodou spím (2017) se stal hitem. Pokud se budu držet pouze formy, tak Babišova kniha je hravá, barevná, jsou v ní místy až dětinské obrázky. Ale proč ne. Knihy Petra Fialy i Ivana Bartoše působí o poznání sklesleji. Velice mě navíc zaskočila jejich fotografická příloha.

Fialovu knihu vydalo nakladatelství Books & Pipes. To se dlouhodobě soustřeďuje na literaturu faktu: Vzpomínky Petra Oslzlého, Jiří Valoch – kurátor, teoretik, sběratel, nebo Gombrich – Tajemství obrazu a jazyk umění. Knihy znám. Tak nekvalitní fotografie, jaké editor pustil u Fialova titulu, jsem v nich ovšem neviděl.

Ilustrace z knihy O čem sním, když náhodou spím

Stejně děsivě na mě působily některé soukromé snímky Ivana Bartoše. Jsou tmavé, nevýrazné, graficky odfláknuté. Nerozumím, že něco takového vydalo Druhé město, jedno z nejvíce renomovaných nakladatelství v zemi. Vždyť právě tam vydává Ivan Wernisch, Zeno Kaprál, Martin Daneš nebo Petr Stančík. Grafická úprava obou knih je z mého pohledu podprůměrná.

Obsahově to už tak špatné není. Forma rozhovoru je v podstatě tím nejsnazším přístupem k osobě. Jde o sady otázek, na které navazují další. O Bartošovi jsem se toho dozvěděl hodně, o Petru Fialovi téměř nic (vyjma pasáží z rodinného života, které mě vyloženě bavily). Předseda ODS na mě působil strnule a jediná lidská stránka na mě koukla právě z těch archivních snímků z devadesátých let, kde byl se svou (budoucí) ženou. Tento aspekt hodnotím prakticky jako nejcennější, jelikož ukazuje Fialovu jinou tvář. Obdobně Ivan Bartoš a jeho judo nebo rodiče. Přívětivé, lidské, neočekávané.

Obě knihy beru jako komerční produkt. Stejně jako Babišovu Sdílejte, než to zakážou. Ta je však pro čtenáře nejpříjemnější, co se velikosti týká. Je to velikostí bedekr. V posloupnosti následuje kniha Petra Fialy a největší svým rozměrem je Ivan Bartoš. Zřejmě proto, aby dostál termínu hurikán.

Pro fanoušky a voliče půjde o milé zpestření a otevření soukromých dveří zmíněných politiků. U ostatních pak o kapku nových informací a postojů. Žádný převrat a myšlenky však nenacházím. Piketty to není.

Za koupi knih děkuji redakci PL.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…