Kníže o Kalouskovi a své ženě, která se do Česka nepřestěhuje

14.01.2013 6:57

Že se během přímé volby prezidenta ve štábu Karla Schwarzenberga (TOP 09) neobjevil jeho kolega z nejužšího vedení strany ministr financí Miroslav Kalousek, kníže chápe. Přece nejde o stranickou záležitost, ani o volby do sněmovny. V kampani šlo knížeti hlavně o nezávislost na straně, tvrdí. Kalousek by ale do budoucna ovlivňovat Schwarzenberga stejně mohl, například při rozhodování ve jmenování rady ČNB.

Kníže o Kalouskovi a své ženě, která se do Česka nepřestěhuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg postupuje do druhého kola boje o Hrad

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

„Tohle jsou prezidentské volby, a ne stranická záležitost,“ říká ministr zahraničí na to, že se v jeho štábu o víkendu neobjevil jeho kolega Miroslav Kalousek. Strážce státní pokladny údajně odpočíval a připravoval se na nedělní sjezd strany.

Další spojení Schwarzenberga se stranou TOP 09 zřejmě nebude mít dlouhého trvání. Tedy pokud ve volbě uspěje. Kníže je totiž přesvědčen, že by prezident neměl mít vazbu na jakoukoli politickou stranu. „Ohlásil bych konec ve straně i vládě,“ vysvětluje Lidovým novinám a upozorňuje na velmi důležité setkání ministrů zahraničí EU v Bruselu.

Svěráka lidem neseberu

Pokud by se opravdu ministr zahraničí dostal na Hrad, složení bankovní rady ČNB by konzultoval s odborníky. „Na názor bych se ptal i ministra financí,“ míní kníže s tím, že by se ptal prostě všech, kteří tomu rozumí.

Co se týká další pomoci prezidentovi - konkrétně od Zdeňka Svěráka, který chtěl Schwarzenbergovi psát novoroční projevy - kníže má za to, že by ho lidé zabili, kdyby Svěráka natrvalo odtrhl od jeho práce v divadle. Jejich spolupráce by tak prý mohla být externí.

Kněžna by do Prahy přijížděla příležitostně

A jaká bude první dáma? Pokud by se na Hrad kníže přece jen dostal, Therese Schwarzenberg by údajně kvůli svému ochrnutí zůstala doma ve Vídni a do Česka by přijížděla jen příležitostně. „Je přece jen těžce postižena po nehodě, upravili jsme jí proto byt ve Vídni. Přestavět teď všechno na Hradě by bylo nákladné,“ vysvětluje stav své paní pro HN a dodává, že česky se již ale učit začala.

Ale ani sám kníže na tom není se zdravím nejlépe. Byť jeho zdravotní prohlídka dopadla dobře, je známo, že hůř slyší a někdy je mu opravdu těžké porozumět. „Vím, že žbrblám, snažím se to napravit, ale ne vždy se to podaří,“ míní kandidát. I horší sluch bere kníže s nadhledem, neboť zná lidi, kteří jsou mladší a taky mají potíže.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…