Koalice chce jednat o návrhu TOP 09 na snižování deficitu

30.06.2014 22:34

O návrhu opoziční TOP 09 na postupné snižování deficitu veřejných financí by měly jednat všechny koaliční strany. V případě schválení nabídky chce TOP 09 podpořit hlasování o přistoupení Česka k fiskálnímu paktu EU. Po společné schůzce to uvedli premiér Bohuslav Sobotka a místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

Koalice chce jednat o návrhu TOP 09 na snižování deficitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek a Helena Langšádlová

Podle Miroslava Kalouska mají s premiérem společný cíl, tedy dosažení vyrovnaných veřejných rozpočtů. Panují však odlišné názory, jak toho dosáhnout. TOP 09 prosazuje snižovat strukturální deficit o nejméně 20 miliard Kč, tedy 0,5 procentního bodu ročně z 1,8 procenta v roce 2015 na 0,3 procenta v roce 2018. Ministr financí Andrej Babiš chce dosáhnout vyrovnaného rozpočtu již v roce 2017 pomocí zefektivnění výběru daní a investic. Kalousek podotkl, že minimální tempo snižování o 20 miliard Kč je nižší, než očekávaný roční přírůstek HDP.

Nabídku TOP 09 nechá Bohuslav Sobotka analyzovat experty ministerstva financí. Musí podle něj brát v potaz i zpřesněnou prognózu Mezinárodního měnového fondu, která pro tento i příští rok odhaduje růst HDP o 2,5 procenta. Návrh by neměl být v rozporu s plněním bodů z vládního prohlášení, mezi které patří valorizace penzí, zvyšování platů zaměstnanců veřejného sektoru a podpora investic.

"S panem premiérem jsme se shodli, že ta nabídka má svoji logiku a mít společnou střednědobou strategii by bylo velmi užitečné z hlediska kontinuity pro vládu i pro opozici," uvedl Kalousek.

Koaličním stranám chybí ve Sněmovně ústavní většina 120 hlasů, aby mohly schválit přistoupení ČR k fiskálnímu paktu. TOP 09 by jim mohla potřebných devět hlasů zajistit. Fiskální pakt zavazuje zemi zavést do národní legislativy pravidla hlídající rozpočtovou kázeň. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…