Koalice opět zkusí najít kandidáta na eurokomisaře

02.07.2014 6:21

Koaliční strany se dnes pokusí najít kandidáta na českého eurokomisaře, na jehož jméně se doposud nedokázaly shodnout. Představitelé sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců budou také řešit přípravu červencové mimořádné schůze sněmovny, chystanou novelu zákona o registru smluv nebo změny v dozorčích radách státních firem. Ty prosadil šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš, nelíbí se ale KDU-ČSL.

Koalice opět zkusí najít kandidáta na eurokomisaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

Společného kandidáta na eurokomisaře se koalice snažila najít už před týdnem. ČSSD na toto místo navrhuje bývalého ministra financí Pavla Mertlíka, ANO svého volebního lídra z evropských voleb Pavla Teličku a lidovci by rádi v nové Evropské komisi viděli svou někdejší europoslankyni Zuzanu Roithovou. Ta se má do dneška rozhodnout, zda by o nominaci vůbec stála. Své rozhodnutí pravděpodobně oznámí dopoledne.

Jelikož ani jedna ze stran zatím nebyla ochotna ze svého kandidáta ustoupit, očekává se, že se tento pat pokusí vyřešit navržením jiné osobnosti přijatelné pro všechny koaliční partnery. Musí navíc být schopna zvládnout některý z ekonomických resortů v Evropské komisi, o něž chce Praha usilovat. Podle zákulisních informací má ČR zájem o řízení dopravy, průmyslu a podnikání, výzkumu a inovací, vnitřního trhu nebo energetiky.

Česká vláda by o kandidátovi na eurokomisaře měla mít jasno nejpozději do poloviny července, kdy budou europoslanci schvalovat nového předsedu komise. Tím nejspíš bude lucemburský expremiér Jean-Claude Juncker. Nový šéf komise pak zahájí konzultace s členskými státy o jejím složení.

Zástupce v ČEZ možná získají i další koaliční strany
Kromě eurokomisaře se koaliční strany rozcházejí také v názoru na nedávné obměny zástupců státu v dozorčích radách významných státních a polostátních firem. Například do kontrolního orgánu společnosti ČEZ dosadilo Ministerstvo financí několik osobností spojených s hnutím ANO, což vyvolalo nesouhlas KDU-ČSL a opozice. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) následně uznal, že lidovci i opozice by měli mít právo na svého zástupce v dozorčí radě ČEZ, a slíbil o tom jednat na koaliční radě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…