Koalice skončí v pátek. Ve sněmovně budou ale spolupracovat

22.04.2012 20:19

Předsedové koaličních stran Petr Nečas, Karel Schwarzenberg a Radek John se dohodli na vypovězení koaliční spolupráce k pátku 27. dubna. Strany mají nicméně dál prosazovat ve sněmovně dohody na rozpočtových škrtech a další rozhodnutí vzniklá do 11. dubna.

Koalice skončí v pátek. Ve sněmovně budou ale spolupracovat
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Koalice se rozpadne v pátek 27. dubna

Znamená to tedy, že poslanci VV by ve sněmovně měli podpořit například zvýšení DPH, nižší valorizaci důchodů a zavedení zápisného na vysokých školách i v případě, že Věci veřejné už nebudou vládní stranou. Novinářům o dohodě po krátké schůzce řekl premiér Petr Nečas. O podrobnostech ale nechtěl mluvit.

John během schůzky chtěl od partnerů vysvětlit, co se v posledních dnech na politické scéně děje. O důvodech rozpadu klubu své strany podle svých slov ví jen z médií. "Chceme slyšet konkrétně, jak to je. Zatím ty zprávy máme jen z médií a zmatené," řekl novinářům při příchodu do Kramářovy vily.

Připomenul, že v koaliční smlouvě vysloveně stojí, že vláda nebude postavena na přeběhlících. "Budu žádat vysvětlení, zda se skutečně stala tato šokující věc," uvedl. Nakonec se šéfové ODS, TOP a VV věnovali vysvětlování jen zhruba 40 minut.

Věci veřejné se začaly štěpit po odchodu vicepremiérky Karolíny Peake z nejmenší vládní strany a sněmovního klubu VV. Rozhodnutí, zda bude vláda pokračovat, definitivně padne v pondělí, kdy má Peake Nečasovi sdělit, zda se jí podařilo z odpadlíků z Věcí veřejných získat dost poslanců k sestavení nového klubu ve sněmovně. K přestupu k její platformě se snaží přesvědčit ještě čtyři či pět zatím nerozhodnutých poslanců Věcí veřejných.

Nečas několikrát zdůraznil, že pro ODS je jedinou možností pokračování vlády, aby kromě klubů ODS a TOP 09 vládu podpořil právě nový klub formovaný Peake. Alternativou je rychlá cesta k předčasným volbám počátkem léta. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…