Koalice změnila ve sněmovně taktiku. Přijetí zákonů bude i tak pomalé

04.11.2011 19:04

V Poslanecké sněmovně se opět taktizuje. Sociální demokraté se dál snaží o to, aby se co nejvíce oddálilo přijetí zákonů, které vrátil do sněmovny Senát. Pak by zákony nemusely platit od 1. ledna.

Koalice změnila ve sněmovně taktiku. Přijetí zákonů bude i tak pomalé
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

Už od úterý jedná Poslanecká sněmovna do pozdních hodin. Zatím ale stihla přijmout jen tři návrhy. Brání jim v tom především obstrukce ze strany opoziční ČSSD. Ta chce přijetí zákonů, které do sněmovny vrátil Senát, co nejvíce oddálit. Díky tomu by nestihly začít platit 1. ledna 2012.

Posledním zákonem, který koalice prosadila, byl o veřejných zakázkách, a to chvíli po poledni. Sociální demokraté ale plánují, že se ho v Senátu pokusí pozměnit. Podle nich je totiž na korupci příliš slabý, i když ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský má za to, že je naopak přísný.

U dalšího plánovacího bodu, který se týkal jednotného inkasního místa, poslanci odpoledne ukončili druhé čtení a mimořádnou schůzi přerušili až do středy. O daňové reformě se koalice již shodla tak, že ji pravděpodobně nespustí v lednu 2013, ale až o rok později.

Související: Bárta je jednička. Vztyčil prostředník. Jako opilec, nechápe Dolejš

Do dalšího projednávání zákonů se ale koalice vrátila s novou strategií. Rozpravu ke 14 předlohám vládní poslanci sloučili. Místo čtrnácti rozprav, do kterých by se mohli poslanci přihlásit vždy dvakrát s desetiminutovým příspěvkem, tak má být pouze jedna. ČSSD hrozí ústavní stížností kvůli omezení práv poslanců. Spor ale bude asi pokračovat. Mnoho sociálních demokratů totiž podalo do rozpravy tři přihlášky. ČSSD nyní čeká, jak na to bude koalice reagovat.

Sledujeme téma Obstrukce
Vše, co se děje ve sněmovně, čtěte ZDE

Situace v české politice si všiml i britský týdeník The Economist. Nazval to „zahnívající partitokracií", jinak řečeno vládou politických stran, které se brzy po listopadu 1989 zmocnily demokratického procesu.

Dále čtěte:
Filip zpucnul koalici: Chová se totalitně a porušuje zákony
Zaměstnancům sněmovny dochází trpělivost. Ničí je přesčasy
Paroubek instruuje ČSSD: Zkuste hlasování o nedůvěře

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…