Komentář Kellera: K čemu gratulovat Kalouskovi? Hašek dluží vysvětlení

27.09.2011 9:59

Na rozhodnutí byznysmenů udělit už podruhé ocenění nejlepší ministr financí transformujících se zemí Miroslavu Kalouskovi zareagoval místopředseda ČSSD Michal Hašek gratulací a prohlášením, že to v něm vzedmulo pocit národní hrdosti. Sociolog Jan Keller se v komentáři deníku Právo pozastavuje nad tím, na co může být hejtman hrdý.

Komentář Kellera: K čemu gratulovat Kalouskovi? Hašek dluží vysvětlení
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Profesor Jan Keller

V reakci na ocenění Miroslava Kalouska jako nejlepšího ministra financí transformujících se zemí zareagoval jihomoravský hejtman a místopředseda ČSSD Michal Hašek gratulací a prohlášením, že tento akt v něm vzedmul pocit národní hrdosti. „Michal Hašek bohužel nekonkretizoval, za co přesně bychom měli ministru financí poblahopřát," píše v komentáři pro deník Právo sociolog Jan Keller.

Je to s podivem o to víc, že refrmy, které prosazuje TOP 09 a její koaliční doprovod, jsou v každém z bodů přímo protikladné programu sociální demokracie. „Až budou tyto reformy dovršeny, rozpadne se obyvatelstvo do tří skupin," předpokládá sociolog malou skupinku těch nejlépe situovaných, pak nejpočetnější skupinu, která bude vydána na milost exekutorům, a třetí skupinu, jež budou tvořit zbytky středních vrstev.

Reformy postihují především dosavadní voliče ČSSD

„Tito tradiční voliči sociální demokracie budou ze stagnujících příjmů hradit téměř všechny výdaje státu. Kromě toho budou financovat soukromé fondy, aby neklesli na úroveň těch, kteří zůstanou bez pojištění," domnívá se Keller. Vše bude výsledkem souběžného působení penzijní, zdravotní, sociální a daňové reformy, které jsou prosazovány dnešní koaliční vládou.

Pro tyto reformy je podle sociologa společné, že zhorší situaci velké části středních a nižších příjmových kategorií, tedy skupin, z nichž se rekrutuje většina dosavadních voličů sociální demokracie. „Michal Hašek by měl prozradit, co konkrétně se mu na tomto systému nejvíce líbí," požaduje Keller.

Chybí vysvětlení, nač máme být při dnešním směřování země hrdi

Rovněž by měl přidat vysvětlení, proč se rozhodl budovat svoji kariéru právě v řadách strany, která se snad stále ještě snaží proti takovému rozštěpení společnosti něco dělat. „Měl by to srozumitelně vysvětlit voličům sociální demokracie, aby také oni věděli, na co mají být při dnešním směřování své země hrdi," myslí si sociolog.

K věci:

Chudák Hašek. Radoval se z Kalouskovy ceny a takhle dopadl 

Hašek: Jako patriot vítám ocenění pana Kalouska 

Kalousek bude podruhé oceněn jako ministr financí roku 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…