Komentátor Pečinka: Křižácké tažení proti koronaviru. Vyhazujeme do vzduchu ekonomiku

19.03.2020 18:20

Bohumil Pečinka z Reflexu napsal pro konzervativní server Info.cz komentář ke koronavirové pandemii, avšak z té strany, která ve veřejném prostoru moc slyšet není. V komentáři vyjádřil obavy o ekonomiku. „Ze všech statistik jasně vyplývá, že nejohroženějšími skupinami jsou lidé nad 65 let. Těm se musí věnovat primární péče,“ napsal Pečinka. To však vláda prý nedělá a místo toho se tu zavádějí plošná opatření s negativním účinkem. „Výsledkem je, že nejen firmy v sektoru služeb, ale i důležité průmyslové podniky jsou nuceny zavírat výrobu,“ dodal.

Komentátor Pečinka: Křižácké tažení proti koronaviru. Vyhazujeme do vzduchu ekonomiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Zástupce šéfredaktora Reflexu Bohumil Pečinka zveřejnil pro server Info.cz komentář o ekonomických důsledcích koronaviru. Způsob řízení státu je podle Pečinky v rozporu s jeho krizovými pravidly. Nejdříve prý dlouhou dobu nevznikal ústřední krizový štáb a potom, co v neděli vznikl, stejně má prý vykastrovanou podobu. To údajně proto, že v jeho čele stojí epidemiolog Roman Prymula a zasedají v něm lidé na úrovni náměstků ministrů, ačkoliv by měl v jeho čele stát právě ministr vnitra Jan Hamáček. „Štáb tak nemá potřebnou politickou sílu a mnohé důležité věci se stejně budou řešit přes vládu, tedy přes Babiše,“ soudí Pečinka.

Celý komentář ZDE:

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí

Proč je tak důležité, aby v čele ústředního krizového štábu stál politik, a nikoliv náměstek? „Ministr vnitra má jednak po ruce svou ‚armádu‘ složenou z policie, hasičů, části vojáků a celní správy a může dělat bezprostřední opatření. Současně nese politickou odpovědnost, a to je klíčové slovo dneška,“ odůvodnil Pečinka. Epidemiolog je prý zaměřený na jednu věc, a bude tedy prosazovat zostřenou karanténu a větší regulaci. Zato politik musí podle Pečinky myslet i na ostatní věci a primárně prý musí myslet na to, co bude den, týden či měsíc po zrušení karantény. To Prymula prý nemusí. O tom se navíc v Česku vůbec nedebatuje. „Ve jménu křižáckého tažení proti koronaviru si totiž vyhazujeme do vzduchu českou ekonomiku,“ prohlásil Pečinka.

„Rozhodnutí Andreje Babiše a jeho okolí z prvních tří týdnů krize jsou příliš plošná a zbytečně dopadají na celou populaci. Ze všech statistik jasně vyplývá, že nejohroženějšími skupinami jsou lidé nad 65 let. Těm se musí věnovat primární péče. Premiér však nebyl schopen udělat selektivní opatření a plošně hodil deku na celou společnost. Výsledkem je, že nejen firmy v sektoru služeb, ale i důležité průmyslové podniky jsou nuceny zavírat výrobu. Důvody jsou různé – od nedostatku pracovních sil, které jsou zavřené doma nebo se nedostanou přes hranice, až po zablokovaný globální obchod. To je u exportně orientované země smrtelná věc,“ argumentoval ve svém komentáři.

Dosud se tedy udělala spousta věcí pro záchranu tisíců životů. Pečinka doufá, že někdo pochopí, že se tu nehraje pouze o životy, ale i o ekonomiku a důstojné přežití rodin den po koronavirové pandemii. Prý vláda tím, jak podporuje obavy, tak se tím spouští finanční a ekonomická krize velkého rozsahu. „Soustřeďme se na ochranu nejrizikovějších skupin, ale nesmí se zastavit stát. To se v Česku roku 2020 právě děje,“ zakončil Pečinka komentář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…