Komentátor Pečinka u televize: Zeman předvedl, že už je úplně mimo

19.03.2020 22:17

„Miloš Zeman pronesl projev k čínským komunistům, ne k českému národu. Zcela selhal,“ glosuje komentátor Reflexu Bohumil Pečinka čtvrteční Zemanův proslov, v němž se vyjadřoval k aktuální situaci v boji proti koronaviru.

Komentátor Pečinka u televize: Zeman předvedl, že už je úplně mimo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

„Jestli český národ čeká něco od svého prezidenta v krizové době, pak to nejsou útoky na jemu nepohodlné vrstvy. Je to aktivní účast a podpora lidí v jejich obtížích. V této koronavirové krizi Miloš Zeman zcela selhal,“ reaguje Pečinka na prezidentova slova, jež dnes pronesl k českému národu.

První část projevu hlavy státu podle Pečinky totiž spíš připomínala deklaraci vděčnosti čínské komunistické straně. „V úvodu prezident republiky děkoval Čínské lidové republice, že poskytla lékařský materiál. Nepoužil sice slovo dar, ale z kontextu vyplývalo, že jde o nezištnou akci ze strany Číny,“ dodává s tím, že ve skutečnosti si česká strana musela všechny věci od čínské strany koupit za tržní cenu.

Podotýká, že si je navíc nemohla dovézt svými letadly, jak Zeman naznačoval, ale musela si k tomu povinně objednat letadla čínského státu. „Některé platby jsme museli uhradit předem, jiné na místě. Nezištná byla naopak česká strana, která tam před více než měsícem bezplatně poslala lékařský materiál,“ píše komentátor.

Když prezident hovořil o letadlu Ruslan, které tyto věci rovněž přiveze, nepřímo z toho prý vyplývalo, že snad ruku k dílu přidá i Putin. „Ve skutečnosti šlo o ukrajinské letadlo, které má předplacené NATO pro svoje transporty. A právě NATO poskytlo Česku kapacity, aby si mohlo přivézt chybějící lékařské prostředky,“ vysvětluje Pečinka s tím, že jsme se o tom však nic nedozvěděli.

„V další části zase preventivně káral opozici a vyzýval, aby vládu v její činnosti podpořila. Je to úplně naopak. Opozice se v uplynulých týdnech rozpustila a zneviditelnila, takže nebyla schopna plnit svou alespoň minimální kontrolní funkci,“ pokračuje Pečinka. Jen kvůli tomu podle jeho slov nebyl po tři týdny utvořen ústřední krizový štáb a řízení státu se propadlo do improvizací a chaosu. „Na tomto případu by se dalo ukázat, jak demokracie nefunguje, když je narušen systém brzd a protivah,“ zdůrazňuje.

Jen proto mohlo Česko v uplynulých týdnech zažít „polodiktaturu“ roztržitého Andreje Babiše, který ve stylu komunistických prezidentů („maso bude, soudruzi“) rozkymácel celý státní aparát, píše komentátor.

V závěru svého projevu podle něj prezident Zeman napadl herce, kteří prý přišli o „kšefty“ a měli by svou lidskost osvědčit tím, že půjdou do domovů důchodců, kde povzbudí seniory. „Tím prezident ukázal, že je úplně mimo, protože do domovů důchodců je už určitý čas pro veřejnost zakázaný vstup. Škoda že si nevšiml iniciativy, s níž přišla Česká televize, která chce zprovoznit speciální kanál pro důchodce, aby vyšla vstříc jejich potřebám,“ uzavírá publicista.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…