Komentátor Radiožurnálu: O předčasné volby nikdo nestojí

20.04.2012 14:45

Co by znamenalo pro poslance a politické strany, kdyby se opravdu konaly předčasné volby v červnu? Podle komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka se ale ona „bezpečná většina“ pro vládu určitě najde, neboť nijak neplánovaná předvolební kampaň by se pak stranám prodražila. Navíc podle něj hrozí, že poslanci by museli urychleně vyklidit kanceláře a následně by již nedostávali žádný plat a to by jim rozhodně nelíbilo.

Komentátor Radiožurnálu: O předčasné volby nikdo nestojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Ještě několik dní má vicepremiérka Karolína Peake, aby po odchodu z Věcí veřejných získala pro svou novou platformu deset stoupenců ve sněmovně, jak žádá premiér Petr Nečas. Již teď ale komentátor Radiožurnálu soudí, že poslanci si prostě svůj rybník nevypustí a nějak se domluví. Předčasné volby by totiž pro ně mělo i ryze praktické dopady, kvůli kterým se vládní politici do předčasných voleb nejspíš nepohrnou. 

„Během tří dnů musí poslanci vyklidit svoje kanceláře ve sněmovně, odevzdat služební laptopy, mobilní telefony, funkcionáři stříbrné oktavie a karty na benzín, a co je nejdůležitější, okamžitě jim přestanou na účet chodit platy a náhrady. Když si vzpomenu, jak byli frustrováni poslanci Věcí veřejných, když si odhlasovali zákonnou úpravu, kterou si snížili své požitky, a jak tehdy vzali za vděk pomoc svého guru Víta Bárty, který jim doplácel rozdíl, tak se nedivím, že mnohé z nich přešla chuť lavírovat s předčasnými volbami,“ poznamenal k tomu komentátor Radiožurnálu Petr Nováček

Odbornice na politický marketing Anna Matušková z brněnské Masarykovy univerzity je také toho soudu, že poslanci si židle nakonec zachrání. Navíc tady hrozí, že i zkrácená kampaň, která by předčasným volbám předcházela, může být pro strany hodně drahá. 

„Tady by samozřejmě musela být velmi intenzivní a musela by použít i různé metody v komunikaci, rychle vygenerovat témata. I vzhledem k tomu, jak by byla dělaná narychlo, tak by strany neměly nasmlouvány některé věci, například tiskárny, vylepovací plochy, takže by to celkově mohlo být dražší, než když to mohou připravovat dopředu,“ dodala k tématu Matušková. 

Poslanci by skončili do tří dnů

Připomeňme, že předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová pro Rádio Česko ve čtvrtek řekla, že se obává toho, že řada poslanců netuší, co rozpuštění dolní parlamentní komory obnáší. Poslanci by totiž po rozpuštění sněmovny skončili do tří dnů.

„To neznamená, že do doby konání nových voleb zůstanou poslanci a budou moci například ještě tady dodělat svoji práci, v klidu si vyklidit kanceláře, zařídit potřebné věci. To bude velmi rychlé. Ve chvíli, kdy sněmovna řekne ´rozpouštíme se´, tak do tří dnů všichni odcházejí, končí jim platy, končí jim veškerá zajištění a přestávají být poslanci,“ řekla Němcová Rádiu Česko.

Poslanecká sněmovna by o svém rozpuštění musela rozhodnout už během příštího týdne, pokud by se předčasné volby měly uskutečnit do konce června. Jako řešení krize po rozkolu ve Věcech veřejných to totiž prosazuje ODS pro případ, že se vládě do pondělí nepodaří zajistit bezpečnou většinu ve sněmovně. Má v tom dokonce i podporu TOP 09.

Jak by to vše ale konkrétně probíhalo? V případě rozpuštění sněmovny, k čemuž je třeba souhlasu ústavní většiny 120 poslanců, se předčasné volby musí uskutečnit do 60 dnů. Sněmovna by tak musela rozhodnout nejpozději v neděli 29. dubna, pokud by lidé o jejím novém složení měli rozhodovat 29. a 30. června. Prezident by pak musel volby vyhlásit nejpozději ve čtvrtek 10. května.

Strany by na předložení kandidátek měly tři týdny po rozpuštění sněmovny, odevzdat by je musely nejpozději v úterý 22. května. V pondělí 4. června by měly mít jasno, zda splnily všechny zákonné náležitosti a byly k volbám připuštěny. O dva týdny později by mohly začít se svou volební agitací ve veřejnoprávní televizi a rozhlase. Lidé by volební lístky měli dostat do poštovních schránek nejpozději den před volbami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…