Komentátor: Senátní volby mohou rozhodnout o konci některých Sobotkových ministrů

10.10.2014 10:42

Nadcházející volby do třetiny Senátu budou jistým bodem zvratu, i když to tak podle mediální pozornosti nevypadá, píše na komentářové stránce pátečních Lidových novin Martin Zvěřina. A nemyslí tím jen ČSSD, která obhajuje 23 senátních křesel a která sama by za úspěch považovala zisk pouhých devíti křesel.

Komentátor: Senátní volby mohou rozhodnout o konci některých Sobotkových ministrů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Senátu

„Čím intenzivněji budou ti `silní`, tj. ČSSD a ANO ve sněmovně `válcovat`, tím snadněji se bude v Senátu prosazovat opozice, případně někdo, kdo dokáže šikovně prodat svou domnělou nezávislost,“ domnívá se komentátor.

Vliv na výsledky druhého kola senátních voleb může mít i účast. „Při nízké volební účasti ve druhém kole mohou motivovaní voliči opozice tradičně spíš netečné voliče ČSSD přečíslit,“ uvedl Zvěřina.

Dienstbier a Chládek se musejí stát senátory, jinak ve vládě skončí

Všímá si i toho, že do Senátu kandidují členové vlády Jiří Dienstbier a Marcel Chládek (oba ČSSD). Podle komentátorova názoru svá senátorská křesla obhájit musejí, jinak o své vládní posty přijdou.

Zvěřina si neodpustil ironickou poznámku na adresu Babišova hnutí: „Šest kandidujících lékařů, to je skoro jako kdyby měla strana poradce z ODS a ČSSD,“ napsal s tím, že lékaře voliči vybírají spolehlivě, zejména pokud se dostanou do druhého kola.

A ještě jednou si komentátor dovolil šťouchnutí do hnutí ANO: „Kandidatura ministra dopravy Prachaře v Přerově je do jisté míry popřením rétoriky o makání na plný úvazek,“ uvedl s tím, že by tomu tak nebylo, pokud by zvolení Prachaře senátorem bylo koncem jeho vládní kariéry.

Kandidát ODS dělá, co může, aby zamaskoval, za jakou stranu kandiduje

Zmiňuje i občanské demokraty, kteří podle něj působí jako „oukropečkové“. Nebudou to mít lehké, i když kandidát ODS Zdeněk Schwarz „dělá, co může, aby skutečnost, že je kandidátem občanských demokratů, před voličem dobře zamaskoval,“ napsal Zvěřina s tím, že i kdyby se mu to podařilo, nebude to mít jednoduché, když proti němu kandidují bývalý rektor UK Václav Hampl (KDU-ČSL) a exministr životního prostředí Martin Bursík (za TOP 09). „I jeden mandát bude pro ODS úspěchem a lze čekat, že o interpretaci výsledku se straníci budou přít,“ domnívá se komentátor.

Koalice si zatím většinu v Senátu udrží

Letos se podle něj horní parlamentní komora ještě nestane baštou opozice. Ztráta většiny bude pro sociální demokracii bolestivá, ale koalice si podle jeho názoru senátní většinu udrží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…