Komentátor o školské reformě: Základem maléru je antiministr Dobeš

22.01.2012 18:55

Univerzity se začínají spojovat proti ministru školství Josefu Dobešovi. K té Karlově se přidala Masarykova. Důvodem je návrh školské reformy, která z nich dělá instituce podléhající politikům, bankám a velkým firmám. Malér začíná už ministrem, tedy spíše antiministrem. To si myslí komentátor serveru Týden.cz Martin Fendrych.

Komentátor o školské reformě: Základem maléru je antiministr Dobeš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

"Konflikt je znám: univerzity se podle zákona změní v jakési přípravky zaměstnanců pro firmy. Školy mají ovládat politici z lokální úrovně a zástupci firem. UK čeká, že bude omezen základní výzkum (zkoumání, jež není objednáno firmou a nevede třeba k odstranění vrásek, ale pátrá dejme tomu po tom, jak se rozmnožují buňky v rostlinách, z čehož nekouká žádný momentální zisk) a posílen aplikovaný, objednaný, třeba farmaceutickými firmami naordinovaný výzkum," shrnuje to, jak vidí reformu Fendrych.

Ministr školství bude posílen a školné zase posílí banky, které se přetahují o klienty. "Návrhy VŠ norem se nepovedly," shrnuje komentátor. "Řeší věci, které by se ani řešit nemusely, a neřeší maléry. Zadání v minulých letech znělo: kdo umí udělat tři křížky, ať má vysokoškolský titul; staňme se národem vysokoškoláků! Vzniklo plno "vysokých" škol, jejichž úroveň je strašlivá. Horší gymply. Není divu, že stát pak nemá dost peněz na terciální vzdělávání. A s tím se nic nedělá."

Napravovat je toho třeba přitom víc než dost. Ale to reforma neřeší. "Základem maléru je ministr Dobeš. Prototyp ANTIministra školství. VV skvost v Nečasově vládě."


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…