Komentátor se vysmál západním politikům: Zakázat MS ve fotbale v Rusku nemůžete

29.07.2014 18:20

Západní politici zvažují, že Vladimira Putina za jeho velmocenskou politiku potrestají mimo jiné tím, že ho zbaví pořadatelství mistrovství světa ve fotbale 2018. Komentátor Jan Lipold upozorňuje, že o pořadatelské zemi rozhoduje Mezinárodní federace fotbalových asociací FIFA. A tu politické „boje“ pranic nezajímají.

Komentátor se vysmál západním politikům: Zakázat MS ve fotbale v Rusku nemůžete
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Fotbal

Před čtyřmi lety FIFA přiklepla pořadatelství mistrovství světa ve fotbale 2018 Rusku. Dnes v kontextu událostí na Ukrajině zní konání fotbalového svátku v Rusku jaksi nepatřičně. „Není divu, že Západu se za téhle situace úplně nechce podporovat Putinův kredit a politickou i ekonomickou moc tím, že Rusko uspořádá nejsledovanější sportovní podnik světa,“ všímá si komentátor.

Mohli bychom být navíc svědky absurdních situací. „Není snadné si momentálně představit fotbalový zápas Rusko-Nizozemsko, ať už s minutou ticha za oběti letu MH17, nebo ne. Bylo by to zvláštní mistrovství, kdyby na VIP místech seděli Západem embargovaní politici, oligarchové a sponzoři, vydělávající na mistrovství patřičné sumy. Zatímco po trávníku by se proháněli němečtí, angličtí nebo američtí fotbalisté a německé, anglické nebo americké sportbary by zaplnili fanoušci jako obvykle,“ poukazuje na zjevné paradoxy ruského pořadatelství.

Celý text k přečtení ZDE.

Západu se nicméně zkrotit Putina skrze fotbal přes veškerou snahu povést nemůže. Výběr místa konání šampionátu má totiž ve svých rukách FIFA. „Což je jedna z mála skutečně globálních `vlád`, na kterou ani ty nejmocnější `lokální` nemají žádné velké páky. Sídlí v neutrálním Švýcarsku,“ upozorňuje Lipold.

Poukazuje přitom na další velkou nadnárodní organizaci – Mezinárodní olympijský výbor. Ten v minulosti neměl problém uspořádat mistrovství světa v diktátorské Argentině ani olympiádu v komunistické Moskvě. A mnozí si jistě vzpomenou na olympiádu v komunistické Číně.

Lipold připomíná ještě jeden zajímavý fakt, a to ten, že mnozí členové Mezinárodní asociace fotbalových asociací nemají s ruským imperialismem ani s Putinem žádný problém. A Ukrajina je také nepálí.

„Vladimir Putin před třemi týdny v Brazílii slíbil `nezapomenutelný` šampionát. Představit si pod tím může každý, co chce, každopádně stále k tomu vše směřuje,“ uzavírá komentátor serveru Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …