Komentátor z Britských listů nechápe: Toho Babiše posiluje úplně všechno

29.04.2017 17:52

Boris Cvek v textu pro server Britské listy vysvětluje, čím to je, že skandály Andreje Babiše nelámou šéfovi hnutí ANO vaz, ba naopak ho spíše posilují. Předpovídá také, jak se může vyvinout aktuální vládní krize. Všichni kromě Babiše a prezidenta Miloše Zemana zřejmě budou z jeho prognóz značně znepokojeni.

Komentátor z Britských listů nechápe: Toho Babiše posiluje úplně všechno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přednáška ministra financí Andreje Babiše na Vysoké škole ekonomické na téma Fiskální a daňová politika

Hladinu českého politického rybníka rozvířil další střet mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a jeho vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO). Předseda vlády tentokrát rozehrál hru, která může vést k Babišovu odchodu z vlády, jenže v konečném důsledku může také dojít k tomu, že šéf hnutí ANO vyhraje nadcházející volby ještě drtivěji, než se zdá dnes.

„Co by se mohlo stát po případném odchodu ANO z vlády? Výrazně se tím posílí koalice mezi prezidentem a Babišem, což pro mnoho voličů sociální demokracie bude znamenat, že mají volit ANO. Politická scéna se rozštěpí na tradiční strany vs. ANO a Zeman. Tradiční strany přitom nejsou v pozici růstu a síly, jejich útoky na Babiše jsou zjevným projevem zoufalství,“ poznamenává Cvek.

Celý komentář naleznete zde

Na toto zoufalství si ovšem tzv. tradiční politické strany zadělaly samy. ODS a ČSSD tu od devadesátých let minulého století budovaly systém, v němž na jedné straně Babiš bohatl a na straně druhé rostlo znechucení občanů z politiky. Politici vlastně založili bažinu, kterou využívali k vlastním ziskům. V této bažině si vypěstovali „příšeru“ jménem Andrej Babiš a teď se diví, když je tato příšera kouše. Za potlesku voličů.

„Pokud se finále předvolebního střetu odehraje jako bitva mezi ANO a tradičními stranami, začnou ČSSD a TOP 09 a ODS splývat. Dokonce jsem včera měl silný pocit, že Bohuslav Sobotka se svou současnou rétorikou se ve skutečnosti snaží utkat s TOP 09 o jejích cca 5-8 % voličské podpory, stejně jako první místopředseda ČSSD Chovanec bojuje o voliče krajní pravice. A nakonec se všichni budou divit, když Babiš po podzimních sněmovních volbách sestaví většinovou jednobarevnou vládu. Přitom po celé právě končící volební období se jasně ukazovalo, že čím více se na Babiše útočí, tím více roste. Jeho problémy jsou totiž problémy systému, který tu zavedly tradiční strany,“ uzavřel Cvek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…