Komentátor z Reflexu se děsí: Vládnou nám prokurátoři a Zemanovi průmyslníci

25.07.2013 10:18

Bohumil Pečinka se v Reflexu zamyslel, kdo vlastně momentálně v České republice vládne. Pět týdnů od policejní razie, která změnila českou politiku, mají rozhodující vliv státní zástupci a poloprezidentský kabinet Jiřího Rusnoka.

Komentátor z Reflexu se děsí: Vládnou nám prokurátoři a Zemanovi průmyslníci
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Osvětimanech

„Těch pět týdnů proměnilo politickou atmosféru a narušilo dosavadní systém vládnutí v České republice,“ píše Pečinka. Nejednalo se však prý o spiknutí, spíše o průnik zájmů. Policejně-prokurátorská akce, která položila Nečasovu vládu, ve druhé fázi přešla v prezidentský polopuč, který je výrazem reálných hospodářsko-politických zájmů.

Svaté tažení vyšetřovacích orgánů proti korupci podle Pečinky může vést k tomu, aby se místo liberální polistopadové vlády „utvořila nějaká forma autoritativní demokracie, s výraznou mocí represivních složek a protekcionářskou hospodářskou politikou“. To by prý mohlo vést dokonce ke zpochybnění jednoznačně prozápadní orientace země.

V posledních deseti letech podle něj došlo k rozčarování veřejnosti z propojování politiky s byznysem. V téže době začali politici vtahovat do politického souboje různé druhy soudní moci. Ze spojení těchto dvou vlivů vznikl z části idealistický (například u Elišky Wagnerové) a zčásti pragmatický (třeba u Pavla Rychetského) pocit, že je třeba cestou soudních rozhodnutí a justice změnit českou demokracii. Přidala se k nim skupina ambiciózních státních zástupců a důsledky sledujeme právě dnes.

Sám o sobě by tento trend neměl šanci na úspěch, pokud by nezískal podporu u vlivných osobností byznysu. Ty v souvislosti s hospodářskou krizí začaly obracet pozornost k „novým trhům“, zejména k Rusku. Jako svého hlavního zastánce získaly Miloše Zemana, kterého protlačily na Hrad, odkud jim umetá diplomatickou cestičku. To však může vést ke změně zahraniční orientace země.

Koalice prezidentových průmyslníků a ambiciózních prokurátorů a soudců byla zatím účelová. Teprve další měsíce podle Pečinky ukážou, zda se společně mohou stát základem nového politického systému v zemi.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…