Komentátor ze Seznamu má strach, co bude po volbách: Komunisté a Okamura...

12.03.2021 21:30

„Nevím, jestli dnes máme lídry, kteří mají silnou vizi, odvahu a sílu přesvědčit veřejnost o nutnosti ‚utáhnout opasky‘, jako se to povedlo Václavu Klausovi zkraje 90. let,“ netají své pochyby komentátor Václav Dolejší ve svém pořadu Dvě minuty, v němž se zaměřil na predikci situace po říjnových volbách. Problémové podle něj bude i samotné nalezení většiny ve Sněmovně. Podle něj nás „nečeká nic moc hezkého“.

Komentátor ze Seznamu má strach, co bude po volbách: Komunisté a Okamura...
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO) v Lánech

Anketa

Hospodařila Babišova vláda v době pandemie dobře s našimi penězi?

60%
40%
hlasovalo: 12416 lidí
Dolejší své tvrzení, že nás „nečeká nic moc hezkého“, ve své glose podkládá domněnkou, že zřejmě nebude možné jednoduše sestavit stabilní vládu, jež by se opírala o sněmovní většinu.

Na změně volebních pravidel, kdy nově podle Ústavního soudu nesmějí být diskriminovány strany s malým ziskem hlasů, pak nejvíce prodělají oproti dnešku nynější tři hlavní adepti na vítěze, které Dolejší v souladu s nejnovějšími průzkumy vidí v hnutí ANO současného premiéra Andreje Babiše (ANO), ve trojkoalici SPOLU, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, a ve dvoukoalici Pirátů se Starosty.

„Všechny tři subjekty mohou podle dnešních propočtů získat mezi 20 až 25 procenty hlasů. Je tedy docela možné, že ani dva ze tří favorizovaných bloků nedají dohromady potřebnou sněmovní většinu nejméně 101 hlasů,“ obává se novinář. Stranám pak prý zřejmě zbyde na spojenectví pouze sociální demokracie, tedy za předpokladu, že se jí nakonec povede překonat pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny, jak komentátor taktéž dodává.

Pokud by ČSSD zůstala za vraty Sněmovny, pak jsou tu prý akorát komunisté a SPD. „Od lídrů dnes opozičních koalic Petra Fialy a Ivana Bartoše rozhodně nemůžeme čekat, že by se na ně obrátili,“ myslí si Dolejší.

Na jednání s komunisty či s Okamurovou SPD tak prý zbyde akorát Babišovo ANO. „Premiér Andrej Babiš se jich tolik neštítí. Nechává se od nich střídavě podporovat, ale nabídnout rudým nebo hnědým přímo ministerská křesla ve vládě si zatím netroufl ani on. Za podporu jim doposud ‚zaplatil‘ křesly ve vedení Sněmovny a v čele důležitých parlamentních výborů, ale příště mohou chtít víc,“ shrnuje komentátor.  

Druhou jeho obavou pak je že příští vláda se bude potýkat hned s řadou problémů souvisejících s aktuální covidovou krizí, jmenuje například „vydrancované veřejné finance, zadlužený stát s nejistými příjmy a výdaji zcela vymknutými z rukou“, do toho všeho má ještě navíc přibýt stárnoucí populace a větší zátěž pro penzijní systém, ale i na zdravotní a sociální péči.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„Udělat potřebné reformy a dát státní kasu dohromady bude vyžadovat bolestivé a nepopulární kroky. Nevím, jestli dnes máme lídry, kteří mají silnou vizi, odvahu a sílu přesvědčit veřejnost o nutnosti ‚utáhnout opasky‘, jako se to povedlo Václavu Klausovi zkraje 90. let,“ shrnul Dolejší. Nikoho prý ale zatím nechce podceňovat.

V horší pozici se podle novináře octne současná opozice, jelikož i pokud se „dokážou ve vládě přenést přes všechny vzájemné křivdy z minulosti a předsudky“, pak mají mít těžkou úlohu v nezklamání svých voličů. „Její příznivci mohou mít nerealistická očekávání, že tráva bude okamžitě zelenější a obloha modřejší. Zklamání by pak mohlo otevřít cestu k moci ještě větším populistům, než jsou Babiš s Okamurou,“ uzavírá svoji glosu Dolejší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…