Komers, Marvanová, Klvaňa a mnozí další povstali proti kandidatuře Petra Štěpánka do RRTV. Jenže to má ohlasy

29.09.2018 16:26

Demonstrace a povstání. Rozruch kolem kandidatury Petra Štěpánka do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) pokračuje. Jeho nominace lěží mnohým v žaludku hlavně pro jeho slova o tom, že Českou televizi je třeba podminovat. Své vyjádření se na sociální síti nedávno pokusil zlehčit a vysvětlit, že mu o zničení veřejnoprávní televize rozhodně nejde. Ovšem to nepřesvědčilo některé zástupce občanských iniciativ a profesních svazů k nominaci Štěpánka.

Komers, Marvanová, Klvaňa a mnozí další povstali proti kandidatuře Petra Štěpánka do RRTV. Jenže to má ohlasy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Štěpánek

Zástupci ve svém textu upozorňují, že nejsilnější vládní strana se rozhodla nominovat do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání člověka, který se netají svou snahou o zničení televize. „Tato zpráva nás naplňuje velikou obavou o další osud médií veřejné služby v naší zemi,“ napsali na úvod zástupci občanských iniciativ a profesních svazů ve svém vyjádření sepsaném 19. září v Praze.

Tím spíše, že podle informací, které prý mají, došlo na politické scéně k dohodě o podpoře této nominace i ze strany SPD, KSČM a ODS. V době, kdy je náš veřejný prostor zaplaven dezinformacemi a konspiračními podvrhy, považují Českou televizi a Český rozhlas za naprosto klíčové instituce. Zástupci tak zdůraznili, že potřebujeme nutně média, která svým divákům a posluchačům dokážou dodat ověřené a spolehlivé informace.

„Vyslat do klíčového orgánu státní správy jejich zarytého odpůrce považujeme za nezodpovědný hazard s jejich buducností a ve svém důsledku i s budoucností naší země,“ napsali na závěr. Pod text se pak konkrétně podepsali Adam Černý, předseda Syndikátu novinářů ČR, Jiří Dědeček, předseda Českého centra PEN klubu. Dále také Martin Vadas, předseda FITES, Romam Vávra, předseda asociace režisérů a scénaristů (ARAS). Spolu s nimi pak i Hana Marvanová, David Smoljak, Jiří Hromada, Daniel Rus, Nataša Slavíková a Tomáš Klvaňa – Platforma Svobodu médiím. Nechyběly ani Alena Švejnohová s Veronikou Vendlovou coby koordinátorky iniciativy Společně to dáme.

V diskusi pod tím se následně rozjela zajímavá rozprava. „Oni si ji soudruzi znárodnili pro sebe? To jsem nevěděl,“ napsal uživatel vystupujcí po jménem Laďa. Zvědavý mu promptně na dotaz podal své vysvětlení: „Soudruzi si ji znárodnili už dávno, ale pšt – je to tajemství,“ odepsal politolog.

Někteří z textu usuzovali, že ti, co psali tuto stížnost, se asi necítí moc pevní v kramflecích, když se cítí ohroženi jedním člověkem. „Jak to ta Marvanová všecko stíhá podepisovat? Jako vážně – to jí někdo dělá monitoring tisku a peticí?“ podivoval se ve své reakci M. Cypris.

Štěpánek na kritiku zástupců šestice iniciativ a profesních svazů reagoval už v pátek na sociální síti, kde sepsal jasnou odpověď, v níž vysvětluje, že rozhodně nechce zničit naši mediální scénu, speciálně Českou televizi.

Jeho facebookový příspěvek nese název „Milion chvilek pro demagogii“ a hned v jeho úvodu považoval Štěpánek za potřebné připomenout fakt, že veřejnoprávní média, tedy Česká televize a Český rozhlas, jsou zřízena zákonem. O jejich existenci či neexistenci se rozhoduje v Parlamentu, nikoli v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. „Za svoji činnost se Česká televize zodpovídá Radě České televize, nikoli Radě pro vysílání,“ zdůraznil Štěpánek.

V rámci své mediální osvěty také připomněl, že generálního ředitele České televize volí Rada České televize, nikoli Rada pro vysílání. Příblížil, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání je orgán státní správy, jenž uděluje vysílací licence privátním subjektům a dohlíží na dodržování zákonnosti ve vysílání. Pod jeho dohled spadají všechny televize a rádia. Česká televize je podle jeho slov z tohoto pohledu pouze jedním z mnoha subjektů.

V souvislosti s tím Štěpánek kladl důraz na to, že Rada pro vysílání dohlíží na pouze to, co se objeví či zazní na obrazovce, respektive v éteru, nikoli na to, co se děje za obrazovkou, třeba na Kavčích horách. Od toho tu jsou jiní. „Já jsem nominován do Rady pro vysílání. Rada má 13 členů, o všem se hlasuje a vždy rozhoduje většina,“ vzkázal Štěpánek svým kritkům.

Poté se přesunul k svému nedávno zveřejněnému názoru, že „Českou televizi by bylo nejlépe podminovat a srovnat se zemí“. Pravě tato jeho slova vyvolala bouřlivé reakce hovořící o tom, že v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání takový člověk nemá co pohledávat. „‚Českou televizi podminovat a zmáčnout čudlík,‘ povzdechl jsem si nedávno na facebooku na závěr dalšího z bezmocných výkřiků nad jednostranností České televize, přidal ještě indiánské ‚Howgh!‘ a připojil smajlíka,“ zmínil význam svých slov Štěpánek s tím, že to nebylo poprvé. Jindy prý ještě pro jistotu doplnil speciální poznámku pro retardované čtenáře: Pozor, nadsázka!

V odezvě na Štěpánkovo vyjadřování vůči veřejnoprávní televizi nyní neziskovka s názvem Milion chvilek pro demokracii na protest proti jeho nominaci do RRTV svolává demonstraci nazvanou „Protest proti vyhození České televize do povětří“. „Fakt to není fejk! Prý chci zničit naši mediální scénu a speciálně Českou televizi. A skutečnost? Mým programem je svoboda. Říkám: Dejme více svobody privátním televizím a rádiím a ty veřejnoprávní otevřme i pro jiné názorové proudy,“ vysvětloval Štěpánek.

Kdyby hloupost nadnášela, budou svazáci z uskupení Milion chvilek pro demokracii zřejmě levitovat, povzdechl si následně. „A spolu s nimi všechny ovce, které mají natolik vymyté makovice, že ztratily schopnost používat hlavu, pročež stačí zavelet a ony se odeberou hromadně bečet na nějaké shromaždiště,“ doplnil Štepánek a upřesnil, že se tedy v pondělí svolávají na Malostranské náměstí, aby protestovali proti něčemu, co nechce, a ani kdyby chtěl, nemůže to udělat, a zároveň ho ve svém svatém zápalu ostouzejí za věci, které nikdy neudělal, nespáchal ani nezavinil.

„Tohle prostě nevymyslíš! Slovem: koncentrovaná demagogie, podpásová argumentace, hrubý nátlak na poslance, nejnižší lidské vlastnosti na pochodu. Možná se měli přejmenovat na Milion chvilek pro demagogii,“ poznamenal a doplnil, že tihle novodobí totalitáři vyznávají pouze svůj vlastní pohled na svět a ostatním chtějí zavřít ústa. „Rádi se také odvolávají na Václava Havla. Jeho nejznámější heslo ovšem poněkud inovovali: Lež a nenávist musí zvítězit nad pravdou a láskou!“ napsal na závěr.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…