Komunisté chtějí zdanit církevní restituce. Rada vedená Dienstbierem nesouhlasí

11.04.2016 19:58

Koaliční ministři se dnes neshodli na jednotném postoji k návrhu KSČM, který se týká možného zdanění náhrad vyplácených v rámci církevních restitucí. Vláda nepřijala žádné stanovisko, uvedl na tiskové konferenci po jednání kabinetu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Návrh komunistů jako jediný z ministrů podpořil ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Lidovci to považují za populistické. Koalice bude o věci ještě jednat.

Komunisté chtějí zdanit církevní restituce. Rada vedená Dienstbierem nesouhlasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jiří Dienstbier

„Fakticky je to tak, že komunisté se nás po dvou letech vlády ptají, jestli ještě existuje vládní koalice,“ poznamenal Sobotka k opozičnímu návrhu, který podle něj obsahuje řadu nedostatků. Ministerský předseda připomněl koaliční smlouvu, která stanoví, že se církevní restituce nebudou bez souhlasu náboženských společností měnit. ČSSD a ANO se s nimi snažily v minulosti změny vyjednat, ale nepodařilo se jim to. Při dnešním hlasování se proto právě z důvodu respektování koaliční dohody sociálnědemokratičtí členové vlády zdrželi.

Pro návrh komunistů dnes naopak hlasoval Babiš, podle něhož jsou církevní restituce přehnaně vysoké. Ministr zemědělství a první místopředseda lidovců Marian Jurečka jeho postoj považuje za účelový a populistický. Ocenil naopak konzistentní postoj sociální demokracie v této otázce. „Pokud tady má platit slovo chlapa a podaná ruka, tak tato koalice bude trvat, pokud ne, tak samozřejmě je to vážný otazník, jestli za dané situace by tahle koalice mohla pokračovat dál,“ řekl Jurečka ČTK.

Bez ohledu na stanovisko vlády se návrhem KSČM budou poslanci zabývat na některé z příštích schůzí. Podle KSČM by stát mohl zdaněním ročně získat zpět asi 380 milionů korun a za celou dobu vyplácení finanční náhrady asi 11,5 miliardy korun. Pražský arcibiskup Dominik Duka začátkem dubna řekl, že pokud by Parlament návrh schválil, církev by se obrátila na Ústavní soud.

Legislativní rada vlády vedená Jiřím Dienstbierem (ČSSD) připravila pro dnešní jednání kabinetu návrh nesouhlasného stanoviska. Zdanění by podle ní ohrozilo legitimní očekávání na straně církví a náboženských společností. Podle vládních legislativců návrh KSČM také představuje významné riziko nepřípustné retroaktivity. Jako příklad uvedli velmi podobný postup týkající se dodatečně zdaněné státní podpory stavebního spoření, které už dříve Ústavní soud zamítl. V návrhu také stálo, že podle současného zákona o daních z příjmů nejsou dotace, příspěvky a další podpory církvím z veřejných rozpočtů předmětem zdanění, a proto by bylo nesystémové, kdyby se zdaňovala i tato finanční náhrada.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…