Komunisty umučený farář bude v neděli pohřben

10.07.2015 12:29

Kněz Josef Toufar patří mezi nejznámější oběti tažení československých komunistů proti katolické církvi. Předmětem zájmu bezpečnostních a propagandistických orgánů se stal poté, co se v prosinci 1949 v obci Číhošť na Havlíčkobrodsku během jeho kázání údajně pohnul kříž v tamějším kostele. Toufara následně zatkla tajná policie, jejíž výslechové metody způsobily faráři smrt. Dlouhá léta spočívaly ostatky Josefa Toufara v hromadném hrobě v pražských Ďáblicích. Loni v listopadu byly exhumovány a tuto neděli má být umučený kněz pohřben v místě svého někdejšího působení.

Komunisty umučený farář bude v neděli pohřben
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Komunistická propaganda označila "číhošťský zázrak" za podvod a součást údajného protistátního spiknutí katolické církve řízeného z Vatikánu. Vyšetřování případu dostala na starost Instruktážní skupina Státní bezpečnosti (StB). Její členové Toufara v lednu 1950 zatkli a ve valdické věznici na Jičínsku se ho snažili přinutit k přiznání, že pohyb kříže zinscenoval. Sedmačtyřicetiletý farář vystavený krutému mučení 23. února podepsal protokol, v němž se k činu přiznal. Dva dny poté zemřel v nemocnici na následky prasklého žaludečního vředu. Pochován byl pod falešným jménem do společného hrobu v pražských Ďáblicích. Příbuzní se o jeho smrti dozvěděli až v roce 1954.

O metodách, jimiž se pracovníci StB snažili kněze přinutit ke spolupráci, asi nejlépe svědčí výpověď lékaře Františka Mauera, učiněná v roce 1968: "Při operaci Josefa Toufara jsem tehdy asistoval. Dělali jsme všechno, co bylo v lidských silách, ale toho člověka nebylo možno zachránit. Byl neobyčejně surovým způsobem utlučen k smrti. Řekl bych - jasná vražda!"

Josef Toufar se narodil 14. července 1902 v Arnolci na Jihlavsku. Na kněze byl vysvěcen až ve svých 38 letech. Jako farář působil nejprve v dnes už zaniklé obci Zahrádka v Posázaví, v roce 1948 byl přeložen do Číhošti.

O jeho mši se několikrát pohnul kříž na kostelním oltáři

 

Půl metru vysoký kříž na hlavním kostelním oltáři se údajně několikrát pohnul během mše o třetí adventní neděli roku 1949. Farář Toufar si tehdy ničeho nevšiml, neboť stál zády k oltáři. O události se dozvěděl s několikadenním zpožděním od farníků. Pohyb kříže, jenž se měl později ještě opakovat, vzbudil pozornost mezi věřícími a církevními hodnostáři, ale také u Státní bezpečnosti.

Komunisté se rozhodli využít událostí k diskreditaci církve, v níž spatřovali překážku na cestě ke kolektivizaci venkova. O údajném spiknutí nechal režim natočit propagandistický film. Hrát v něm měl i Toufar samotný, ale jeho špatný zdravotní stav to nedovolil. StB v dokumentu představila údajný kladkostroj, s jehož pomocí měl kněz pohyb kříže ovládat. Jak se ale později ukázalo, žádný z mechanismů buď nemohl fungovat, nebo by byl na oltáři jasně viditelný.

Záhadnou událost z číhošťského kostela se dodnes nepodařilo přesvědčivě vysvětlit. Případem se po roce 1989 obsáhle zabýval mimo jiné Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Ani ten ale nepřišel s jednoznačným vysvětlením.

Po roce 1989 byl za podíl na fyzickém týrání kněze Toufara odsouzen vedoucí vyšetřovací skupiny StB Ladislav Mácha, jenž byl v roce 1968 soudem osvobozen, protože se mu nepodařilo prokázat přímo vraždu a zneužití pravomocí bylo podle tehdejších zákonů promlčeno. V listopadu 1999 poslal pražský městský soud sedmasedmdesátiletého expříslušníka StB s konečnou platností na dva roky do vězení. Trest si ale kvůli zdravotním problémům neodpykal.

Osud pátera Toufara a dalších kněží stíhaných komunistickým režimem připomíná od roku 1990 památník u číhošťského kostela Nanebevzetí Panny Marie. Literárně případ zpracoval mimo jiné spisovatel Josef Škvorecký v románu Mirákl, zatímco skladatel Aleš Březina mu dal dokonce formu "dokumentární opery". Loni 28. října dostal Toufar in memoriam medaili Za zásluhy I. stupně.

V dubnu 2013 dala Česká biskupská konference souhlas k Toufarově blahořečení, jež je první krokem k případnému prohlášení za svatého. Počátkem listopadu následujícího roku byly na hřbitově v pražských Ďáblicích exhumovány pravděpodobné ostatky umučeného kněze. Forenzní genetici na základě analýzy DNA a genetických profilů koncem letošního června prohlásili, že prokazatelně patří Toufarovi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…