Končí většina sankcí uvalených Evropskou unií na Bělorusko

31.10.2015 10:41

Evropská unie ode dneška na čtyři měsíce pozastavuje sankce vůči většině běloruských politiků a podnikatelů zařazených dosud na unijní sankční seznam. Pozastavení sankcí spočívajících v zákazu cestování a zmrazení majetku se týká tří běloruských společností a 170 Bělorusů, včetně autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Končí většina sankcí uvalených Evropskou unií na Bělorusko
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

Rozhodnutí, které ve čtvrtek oznámila Rada EU, bylo učiněno v reakci na to, že Minsk 22. srpna údajně propustil všechny politické vězně, a to v kontextu zlepšování vztahů mezi EU a Běloruskem.

Několik představitelů běloruské opozice však s rozhodnutím vyslovilo nesouhlas. "Rozhodnutí EU je uspěchané, neodpovídá politické realitě v Bělorusku. Tlak na občanskou společnost, média a politické strany se nesnižuje," řekl ve čtvrtek novinářům předák běloruských křesťanských demokratů Vital Rymaševski.

Brusel chce po čtyřech měsících situaci v Bělorusku vyhodnotit a v případě podezření na její zhoršení v oblasti lidských práv, porušování svobody slova a uplatňování zákonů je připravena sankce zase obnovit.

V platnosti zůstává embargo na dodávky zbraní a také sankce pro čtyři členy Lukašenkových bezpečnostních služeb, kteří jsou podezřelí, že stojí za zmizením prezidentových politických oponentů.

Sankce proti několika běloruským firmám tento týden pozastavily i Spojené státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…