Konec EU si nikdo nepřeje, prohlásil v Bratislavě Sobotka

16.09.2016 11:58

Státy Evropské unie by se nyní měly zaměřit na praktické, pro každodenní život občanů důležité věci. Před dnešním neformálním jednáním šéfů států a vlád 27 zemí EU v Bratislavě to novinářům řekl český premiér Bohuslav Sobotka. Není podle něj naopak v této chvíli třeba ztrácet čas diskusí o unijních smlouvách či o podobě evropských institucí. Zprávu přinesla ČTK.

Konec EU si nikdo nepřeje, prohlásil v Bratislavě Sobotka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

I po červnovém rozhodnutí Británie odejít z EU mají podle šéfa české vlády ostatní unijní země velmi silnou vůli pokračovat ve spolupráci na evropském projektu. „Protože jaká je alternativa? Alternativa je protekcionismus, alternativa je stavění plotů, zdí mezi členskými státy EU. Alternativa jsou konflikty mezi jednotlivými státy. Já myslím, že to si nikdo nepřeje,“ řekl Sobotka.

Země Visegrádské skupiny, tedy kromě Česka také Slovensko, Maďarsko a Polsko, podle něj připravily k dnešní bratislavské schůzce společné prohlášení. Hlásí se v něm k potřebě posílení bezpečnosti, k lepší kontrole vnějších hranic EU, ale také k zachování politiky soudržnosti, volného trhu i schengenského prostoru volného pohybu.

„Česká republika se ale nedomnívá, že bychom teď měli ztrácet čas tím, že budeme diskutovat o smlouvách, že budeme diskutovat o evropských institucích,“ řekl český premiér. Podobné úvahy v minulých dnech zaznívaly například z Budapešti či Varšavy.

Země Evropské unie se podle něj shodují v otázkách, jako je větší bezpečnost, boj proti terorismu či nyní silně rezonující posilování obranné spolupráce. „Máme tady ale také společný zájem na zaměstnanosti, hospodářském růstu, modernizaci evropské ekonomiky,“ uvedl Sobotka a připomněl rovněž podporu vědy, výzkumu a inovací či snahu o digitalizaci evropského hospodářství.

Evropská unie je podle českého premiéra nástroj k řešení nynějších problémů, které přináší například globalizace či migrace, a ne součástí těchto problémů. „Já myslím, že strašně důležitá je nálada, která tady dnes v Bratislavě bude. Jde o to, aby se tady skutečně představila soudržná sedmadvacítka,“ dodal Sobotka.

Neformální schůzka v Bratislavě se koná bez britské premiérky Theresy Mayové. Na jejím svolání se premiéři a prezidenti dohodli v červnu jen pár dní po britském referendu o odchodu z EU ve snaze najít čas a prostor k diskusi o tom, jak s Unií dál.

Bratislava má odstartovat sérii diskusí, která by měla vyvrcholit na jaře v Římě při příležitosti 60. výročí Římských smluv, jednoho z počátků evropské integrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …