Konec Žaludy. Spolu s ním odvolali z ČD celé vedení

30.07.2013 17:19

Dozorčí rada Českých drah se rozhodla odvolat celé představenstvo státní firmy. Padl tak i jeho předseda Petr Žaluda. Manažer, některými přezdívaný „nesmrtelný“, přežil v čele největšího železničního dopravce osm ministrů dopravy. Současný ministr Zdeněk Žák však od začátku avizoval, že chce Žaludu odvolat.

Konec Žaludy. Spolu s ním odvolali z ČD celé vedení
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Žaluda

"Celé to bylo poněkud nestandardní," uvedl po svém odvolání pro MF Dnes Petr Žaluda. Členové představenstva se prý ani nesměli zúčastnit jednání dozorčí rady a byli nuceni opustit místnost. "Nesdělili mi ani žádné výhrady k fungování drah," dodal odvolaný ředitel.

Žaluda stanul v čele Českých drah v únoru 2008. Do funkce jej uvedl ministr Aleš Řebíček, Žaludovi se podařilo uhájit post i za všech jeho nástupců. Za ministra Petra Bendla se jej vehementně pokoušel odstranit právě současný ministr Zdeněk Žák, tehdy v pozici náměstka. Žaluda však tenkrát svůj post udržel.

Během své funkce byl často předmětem kritiky, ať už za kvalitu služeb, které železniční gigant poskytoval, nebo za výši svých odměn. Na jméno mu nemohli přijít ani Radim Jančura a Leoš Novotný, provozovatelé konkurenčních železničních dopravních firem.

Ministr Žák se od svého nástupu do funkce netajil, že Žaludu v čele Českých drah vidí jako problém a rád by se jej zbavil. Nyní podle České televize dozorčí rada ČD rozhodla o odvolání celého firemního managmentu. Spolu se všemi ostatními manažery tak Žaluda po více než pěti letech skončil.

"Chceme věřit, že jde o krok ke stabilizaci firmy. Proto se chceme rychle seznámit s podklady, které vedly dozorčí radu k tomuto kroku. Pokud by k tomu neměla opravdu závažné důvody, budeme požadovat vyvození osobní zodpovědnosti po těch, kteří takto rozhodli," ohodnotil odvolání představenstva stínový ministr dopravy za ČSSD Milan Chovanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…