Konfliktů v Evropě bude přibývat, obává se starosta Dvora Králové nad Labem

29.01.2016 8:44

Jan Jarolím (ANO) přiznává, že měl o spolupráci na radnici naivní představy. Co jej přesvědčilo o opaku? Navzdory obtížným začátkům se mu však podařilo realizovat řadu věcí. Jaké konkrétně? A co naopak čeká na své řešení? Hovořili jsme také o přínosech právě probíhající stavby čističky, ale i o vleklém problému s odkupem areálu bývalé TIBY Zálabí a budoucnosti využití areálu.

Konfliktů v Evropě bude přibývat, obává se starosta Dvora Králové nad Labem
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím (ANO)

Jak byste ve stručnosti charakterizoval uplynulý rok a současně svůj první rok ve funkci? Jak je denní realita práce starosty blízká vaší původní představě o této práci?

Začátky byly samozřejmě obtížné, poměrně těžko jsem se orientoval v procesech, na které jsem nikdy předtím nenarazil. Městský úřad je poměrně velký organismus, jehož fungování má svá pravidla, zákonitosti, ale i zažité zvyklosti. Člověk se s nimi musí nejprve seznámit a také si na ně zvyknout, ať už jde o přípravu a zpracování materiálů pro radu města nebo zastupitelstvo. Překvapilo mě, jak dlouho trvá proces od zadání po dokončení projektu – než se připraví projektová dokumentace, získají se příslušná povolení, projekt je schválen a začne jeho realizace, může být najednou rok pryč.

Na začátku volebního období jsem měl také asi naivní vizi, že se stejným dílem na budoucnosti a směřování města budou podílet koalice i opozice bez ohledu na to, do kterého tábora daní politici patří. Každému z nich by totiž mělo jít především o prosperitu města. V některých případech se tak ale bohužel neděje. Já sám přitom nemám problém konstruktivní chování opozičních zastupitelů oceňovat, protože si myslím, že konstruktivní opozice může rozvoji města jednoznačně prospět. A přestože někteří z opozičních politiků se zatím tak netváří, doufám, že společnou řeč najdeme a přestaneme se zabývat malichernými válkami na našem malém komunálním písečku.

Co konkrétně se vám podařilo prosadit z vašich priorit a co naopak čeká na své řešení?

Věcí, které se podařilo realizovat, je velká řada. Celá řada věcí se navíc podařila nastartovat a své „ovoce“ bude přinášet až postupně. Pokračujeme v úspěšně započaté spolupráci s vedením Královéhradeckého kraje ohledně opravy komunikací ve městě, vedení kraje navíc financuje obsáhlou studii dopravy v oblasti našeho města, která bude hotová na konci roku 2016. Ta by měla pojmout řešení všech druhů dopravy v celém regionu našeho města, tedy kromě dopravy silniční také dopravu železniční, lodní, leteckou, cyklodopravu a dopravu v klidu.

V Nedbalově ulici se realizovala stavba nového mostu přes Hartský potok, byla dokončena rekonstrukce Valové uličky. Stavbaři dále zrekonstruovali chodníky v ulicích 28. října, v Preslově a Sládkově ulici. Město aktivně pracuje na zlepšování podmínek pro pohyb cyklistů ve Dvoře Králové nad Labem a na mnoha místech vznikají nové cyklostezky a cyklotrasy, tak aby během příštích let mohli Královédvoráci na svých kolech projet bezpečně celým městem. Na základě Studie řešení cyklistické dopravy ve Dvoře Králové nad Labem se vloni realizoval projekt zprůchodnění centra města pro cyklisty z náměstí Republiky na náměstí Odboje. 

Byl vytvořen program rozvoje města na roky 2016–2022 se zásobníkem největších projektů.

Začali jsme realizovat první společné projekty s vedením ZOO Dvůr Králové, Úřadem práce Trutnov nebo Městskou nemocnicí Dvůr Králové nad Labem. ZOO Dvůr Králové se např. zapojila do přípravy nové turistické hry na propagaci regionu Královédvorska a v zoo také vzniká na místě původní rotundy nová multifunkční stavba, kde bude na základě jednání vedení města a zoo umístěno společné informační centrum.

Také se uskutečnilo několik schůzek se zástupci společností Textil Invest Group a Protivítr Invest, které byly završeny dohodami o budoucím využití pozemků či areálů v jejich majetku, dále pokračují i jednání s vlastníkem ČOV.

Vedení města několikrát iniciovalo schůzku s podnikateli, jejichž výstupem bylo oboustranné ujištění o užitečnosti a prospěšnosti vzájemného dialogu a spolupráci a které budou dál pokračovat.

Došlo ke změnám ve vedení Technických služeb města Dvora Králové nad Labem i Městských vodovodů a kanalizací Dvůr Králové nad Labem, s. r. o., a tyto změny přinášejí své ovoce – obě organizace začínají fungovat, jak by měly.

Otázku bezpečnosti ve městě neustále konzultujeme s vedením Policie ČR, vedením Hasičského záchranného sboru či s městskou policií, kde byla zřízena funkce manažera prevence kriminality. Navíc městská policie přijala pět asistentů prevence kriminality, což bylo možné díky projektu Úřadu práce Trutnov.

Ve druhé polovině roku jsme navázali spolupráci s polským městem Kamienna Góra, která by měla v lednu vyvrcholit podpisem partnerské smlouvy o spolupráci na společných projektech z oblasti sportu a kultury.

Díky projektu Města vzdělávání jsme začali úžeji pracovat se základními a středními školami. Vzniklo například studentské zastupitelstvo, které se spolu s vedením města schází každý první čtvrtek v měsíci.

Co chystáte ve městě nového?

K největším investičním akcím roku 2016 bude zcela jistě patřit rekonstrukce chodníků a cyklostezky na Benešově nábřeží a v ulici Štefánikova včetně oprav veřejného osvětlení a vodohospodářské infrastruktury, na které je vyčleněno v souhrnu téměř 20 mil. Kč. Součástí záměru je cyklostezka, jež v rámci tzv. Labské stezky povede podél Labe a vytvoří páteřní cyklotrasu městem. Plánována je i první etapa opravy mostu Jana Palacha za 7 mil. Kč a opravy místních komunikací za milion korun.

Stejně tak se bude pokračovat v opravě vodovodní a kanalizační sítě, která je v katastrofálním stavu a i s ohledem na nutnost oprav vodovodů a kanalizace s největšími úniky bylo s vedením Královéhradeckého kraje domluveno i pořadí jednotlivých oprav komunikací ve městě, se kterými bude vždy právě oprava sítí ze strany města spojena.

Město v roce 2016 počítá také s opravou a rekonstrukcí školních budov a školských zařízení včetně mateřských škol, DDM Jednička a pečovatelské služby, dále s opravou či rekonstrukcí Kina Svět, Hankova domu, městské knihovny Slavoj a městského muzea. Město také podpoří v činnosti a rozvoji sportovní organizace, dále veřejně prospěšné aktivity či sociální služby v oblastech vyhlášených městem. Významná je i podpora Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje a dětské lékařské služby první pomoci v Městské nemocnici Dvůr Králové nad Labem, která se uskutečnila i v předchozích letech.

V jaké fázi jsou jednání ve spolupráci se Židovskou obcí v Praze a s Občanským sdružením za obnovení památky židovského hřbitova Dvůr Králové nad Labem o vybudování památníku na místním židovském hřbitově, který by měl připomínat oběti, jež padly ve druhé světové válce, současným i budoucím generacím?

Za uplynulý rok jsme absolvovali několik jednání, na která byli přizváni i představitelé Židovské obce z Prahy. Právě z jejich úst ale zazněly některé připomínky k avizované podobě památníku, zejména k jeho velikosti, která se jim zdála nadnesená. Protože však dál stojíme za tím, že projekt památníku je připraven velmi zdařile a že v takovéto podobě by si památník obyvatelé našeho města po dlouhých letech konečně zasloužili, jednání budou probíhat dál.

Mnozí soudí, že období míru, které nyní prožíváme, je z hlediska dějin unikátně dlouhé. Stále častěji ale zaznívají názory, že mu i definitivně odzvonilo a je jen otázkou času, než se i my staneme přímými účastníky střetu. Souhlasíte?

Nevím, jaké období míru máte konkrétně na mysli. Pokud situaci vezmeme ze světového hlediska, pak po 2. světové válce následovaly válečné konflikty v Koreji, Vietnamu, v zemích bývalé Jugoslávie a s drobnými přestávkami se nepřetržitě bojuje v oblastech Blízkého a Středního východu. Jestliže se zaměříme pouze na Evropu, v současné době se bojuje na některých územích Ukrajiny, státu východní Evropy. Drobnějších konfliktů i vzhledem k migrační krizi v Evropě přibývá a obávám se, že v budoucnu se situace v tomto ohledu nezlepší.

Jak to vypadá se stavbou nové čističky a současně s rekonstrukcí hlavní kanalizační stoky, na niž se radnici podařilo získat dotaci a která by měla vyřešit spory s vlastníkem původní čističky, s nímž se radnice nemůže dohodnout na výši poplatků?

Zastupitelé na svém šestém zasedání, které se uskutečnilo 8. prosince 2015, návrh na podání žádosti o dotaci na výstavbu nové ČOV v  termínu podle podmínek vyhlášené výzvy č. 21 z OPŽP do 5. 1. 2016 neodsouhlasili. Dotace Operačního programu Životní prostředí 2014–2020 je vyhlášena na stavbu nové čistírny odpadních vod a nových vodovodních a kanalizačních sítí, nikoliv na odkup původní ČOV a opravy vodohospodářské infrastruktury. I proto si myslím, že tato dotace není pro město vhodná. Naší prioritou je navíc především oprava vodovodní a kanalizační sítě pod městem, která je v žalostném stavu. Je třeba snížit množství balastních vod, jež natékají na současnou ČOV, a zamezit únikům vody z potrubí do země. Pokud tedy investujeme peníze do stavby nové ČOV nebo do odkupu té původní, budou nám chybět na rekonstrukce sítí.

Vodné a stočné ve Dvoře Králové nad Labem od ledna 2016 podražilo. Občané za kubík vody nově platí 79,85 Kč. Na zvýšení má vliv řada faktorů. Jak velkou roli ale sehrály ve zvýšení stočného již zmíněné spory s vlastníkem? A je reálné, že v příštím roce dojde s novou čističkou opět ke zlevnění?

Je sice pravda, že městu stále hrozí doplatek za čištění vody od roku 2005 do současnosti na základě žalob vlastníka ČOV i jejího provozovatele, nicméně tento spor nemá se zvýšením ceny vodného a stočného vůbec žádnou souvislost. Jak jste uvedla, zvýšení cen ovlivnila řada faktorů: do ceny bylo nutné na základě nálezu finančního úřadu promítnout úpravu poměru nájemného vodohospodářské infrastruktury v poměru 40 % vodné a 60 % stočné namísto dosavadních 10 % ku 90 %. Dále bylo třeba započítat pokles množství vyfakturované vody. V roce 2013 jsme fakturovali 705 tisíc metrů krychlových, v roce 2015 to bude už jen zhruba 620 tisíc metrů krychlových vody. Třetím důvodem zdražování je nevyhnutelný nárůst nákladů na opravu infrastruktury, která je kvůli přístupu v předchozích obdobích v katastrofálním stavu a z níž se ztrácí přes 63 % vody do země.

Posledních šest let se navíc cena vodného a stočného v našem městě nezměnila (kromě období, kdy se měnila sazba DPH) a byla uměle a v rozporu se zákonem udržována ve stejné výši. I když jsem si vědom toho, že žádné zdražování není populární, v tomto případě jde o jeden z nezbytných kroků, které povedou ke zlepšení stavu vodovodní a kanalizační sítě ve městě. Kdybychom zdražení vodného a stočného odkládali, problém by v následujících letech eskaloval. Zvýšení cen by pak bylo stejně nevyhnutelné a navíc by došlo ještě k výraznějšímu zdražení, než je tomu nyní.

V uplynulém roce proběhlo několik schůzek o případném odkupu areálu bývalé TIBY Zálabí. Její vlastník, firma Textil Invest, ale chce po radnici téměř třikrát víc, než za něj v konkurzu zaplatila, a pětkrát víc, než je město ochotné nabídnout. Má podle vás problém, který se vleče už řadu let, řešení?

S protistranou jsme se na poslední schůzce shodli, že je v našem zájmu rozvoj revitalizovaného území ve prospěch města a jeho občanů. Zástupce společnosti Textil Invest se s vedením města Dvůr Králové nad Labem domluvil na spolupráci, jejíž první fází bude odborné zpracování dalšího využití území Tiby Zálabí. Sérii studií, kterou bude financovat současný vlastník objektu, vytvoří architektonická kancelář znalá místního prostředí, jež má zkušenosti s urbanistickými projekty v regionu. Jde o pozitivní vykročení na cestu k zajištění budoucnosti areálu po Tibě Zálabí. Máme v plánu dát prostor i některému z významných místních podnikatelů či budoucích potenciálních investorů, kteří by se na rozvoji tohoto území mohli a chtěli podílet.

„Areál bude odbourán a vyčištěn. Následně budeme připravovat projekt, který v tuto chvíli zatím nemáme nijak konkretizován,“ dodal Jiří Karásek z Textil Investu. Víte vy sám něco víc? Přece jen zbořeniště textilky je v zátopovém pásmu, a najít pro 6,5hektarovou plochu využití či investora bude proto obtížné.

Podrobně by právě na otázku budoucího využití celého areálu měly odpovědět připravované studie. První by řešila využití areálu z pohledu současného vlastníka, druhá ideální budoucí využití z pohledu města a třetí pohledem budoucího investora. Jakýmsi průsečíkem těchto studií by mělo být následné konečné společné rozhodnutí o tom, jakému konkrétnímu využití by mohl tak rozsáhlý areál, nacházející se téměř uprostřed města, byť v jeho zátopové oblasti, sloužit. Právě ohrožování celého objektu dvacetiletou povodňovou vlnou může představovat poměrně závažnou limitaci z hlediska jeho budoucího využití, pokud by nebylo spojeno s konkrétními protipovodňovými opatřeními. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …