Korecký k volbám: Občané, zachraňte politiku

10.10.2014 11:09

Volby do místních zastupitelstev a do třetiny Senátu podle komentátora MF Dnes Miroslava Koreckého připomínají složité psychologické drama. „Při něm sice skoro nedýcháme napětím, ale nakonec vám vlastně není moc jasné, jak to celé dopadlo,“ píše. Pod titulkem „Zachraňme politiku“ varuje před vládou manažerů namísto politiků.

Korecký k volbám: Občané, zachraňte politiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

A o co podle Koreckého v těchto volbách jde? „O to, zda ještě vystoupá hvězda Andreje Babiše, zda se rozkolísá pozice premiéra Bohuslava Sobotky a zda přežije ODS. Ale také o to, zda se potvrdí ústup klasických stran z posledních voleb a jestli politiky ve správě věcí veřejných nahradí manažeři,“ uvádí komentátor.

Drama s otevřeným koncem podle Koreckého představuje otázka: Jak výsledek ovlivní tvář celé země? V těchto volbách se prý ukáže, zda se potvrdí velké přesuny v české politice. „Tedy zejména ústup etablovaných stran, nástup nových, neideologických hnutí či celková fragmentalizace politiky,“ míní komentátor MF Dnes s tím, že jasného a jednoznačného vítěze tyto volby mít nebudou. „Vyhrál ten, kdo získal nejvíce hlasů voličů? Nejvyšší počet zastupitelů? Starostů? Kdo ovládl velká města? Prahu?“ ptá se Korecký.

Politika bez idejí je nepředvídatelná

Upozorňuje také na paradox, kdy k urnám chodí čím dál méně voličů, zatímco počet hnutí i samotných kandidátů stoupá. „V prostředí rozvratu partají však ucítili šanci i další, zejména když je dnes tak populární být v politice nepolitikem, nestraníkem, odborníkem. Proto ten nával všemožných místních hnutí a jiných nepolitických uskupení, ostatně nestraníků jsou z celkového počtu kandidátů více než čtyři pětiny,“ píše Korecký.

Svou pozornost zaměřuje na téma nepolitické politiky bez idejí. Před touto variantou však varuje. „Sázka na to, že politiky nahradí manažeři, je však krátkozraká. Politika z podstaty věcí stojí na idejích, politika bez idejí je prázdná a nepředvídatelná. A to i v komunálu, kde se jinak říkává, že chodníky a kanalizace přece nejsou pravicové ani levicové,“ uzavřel komentář Korecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…