Koronavirové dusno: Chytrá karanténa absolutně nefunguje! Jen jste ji nepochopili!

10.07.2020 7:45

Lokální ohnisko koronaviru na Karvinsku stále doutná a starostové v regionu se zlobí, že tolik vychvalovaná chytrá karanténa, o které předseda vlády Andrej Babiš (ANO) mluví už celé týdny, vlastně nefunguje. Šéf resortu zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch jim oponuje, že systém funguje, ale starostové ho nepochopili. O názorovém střetu informuje deník Právo.

Koronavirové dusno: Chytrá karanténa absolutně nefunguje! Jen jste ji nepochopili!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Ve většině regionů Česka jsou přírůstky nemoci covid-19 v řádu jednotek, ale na Karvinsku je tomu jinak. Tady v dolech OKD doutná lokální ohnisko nemoci, které krajská hygiena řeší i s pomocí svých kolegů z jiných regionů. Představitelé samosprávy v regionu však mají pocit, že tolik vychvalovaná chytrá karanténa, s jejíž pomocí se měla podobná ohniska řešit, nefunguje.

„Chytrá karanténa absolutně nefunguje a již použití slova ,chytrá‘ u toho, co se děje, by mělo být trestné,“ nebral si servítky v prohlášení Svazek měst a obcí okresu Karviná.

Resort zdravotnictví se však na celou věc dívá jinak a na číslech, která starosty znepokojují, ukazuje, že chytrá karanténa funguje a starostové vlastně jen nepochopili, o co v tomto systému jde.

Mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová vysvětlila, že chytrá karanténa sbírá data o nemocných, pomáhá s vyhledáváním jejich kontaktů, které mohli nakazit, a současně sleduje kapacitu odběrových míst a laboratoří, které odebrané vzorky vyhodnocují.

Hygienici v Moravskoslezském kraji provedli mezi 21. červnem a 5. červencem s využitím nástroje chytré karantény celkem 7163 hovorů, tedy průměrně 477 hovorů denně,“ uvedla mluvčí.

Jenže lidé, kteří se na přípravě chytré karantény podíleli, dávají částečně za pravdu starostům. Někteří hygienici prý nepřijali fakt, že musí pracovat s moderními technologiemi, s příliš velkým nadšením.

„Ohledně digitalizace byli hygienici velmi rezistentní na změnu a teď, když přibývá případů, tak starými procesy nestíhají odbavovat nové nakažené. Adopce technologických řešení trasovacího procesu velmi drhla,“ řekla listu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…