Koronavirus vrací na scénu dlouho nevídané jméno: Bohuslava Sobotku. Máme fotky, které dosud nebyly publikovány

15.03.2020 19:47

„Skupina PPF daruje České republice 120 tun zdravotnického materiálu. Dnes to potvrdil majoritní akcionář PPF Petr Kellner premiérovi Andreji Babišovi. V Číně jsme nakoupili ochranné pomůcky v hodnotě 100 milionů korun,“ napsala investiční skupina. To vyvolalo řadu pozitivních ohlasů včetně díků premiéra Andreje Babiše. Naší redakci se ovšem podařilo zjistit, že svým dílem do nelehké situace by mohl přispět taky někdejší premiér za ČSSD Bohuslav Sobotka.

Koronavirus vrací na scénu dlouho nevídané jméno: Bohuslava Sobotku. Máme fotky, které dosud nebyly publikovány
Foto: archiv redakce
Popisek: Bohuslav Sobotka v čínské nemocnici

Anketa

Má opozice pravdu, že Babišova vláda selhala při shánění roušek a respirátorů?

12%
88%
hlasovalo: 19867 lidí
Jak uvedl náš vysoce postavený zdroj z oblasti byznysu, Bohuslav Sobotka totiž poslední dobou funguje jako konzultant. A právě v Číně se těší nejen respektu, ale také zde má vliv, o němž se v České republice příliš nevědělo.

„Ano, to mohu potvrdit, jelikož jsem s ním řadu oficiálních návštěv absolvoval, účastnili jsme se jich v rámci delegace,“ přiblížil. „Nešlo o státní návštěvu, Bohuslav Sobotka v ní už nefiguroval jako premiér.“

Bohuslav Sobotka má podle tohoto zdroje velmi silné postavení na čínské půdě zejména kvůli své někdejší pozici premiéra. „V Číně je to tak, že respekt neodchází s koncem volené funkce. Bohuslav Sobotka byl premiérem České republiky, která je čínským partnerem, a tato devíza mu doposud otevírá dveře. Abych byl konkrétní, osobně s ním jsme navštívili hned několik tamních nemocnic, ale stejně tak i provinčních vlád nebo high – tech společností, kde se mu vždy dostalo vřelého přivítání, on vždy na těchto jednáních působil věcně, korektně a snažil se pomoci,“ doplnil.

Jako důkaz tento zdroj nabídl několik fotografií, které ParlamentníListy.cz mohou uveřejnit.

„V Číně je velká tradice a respekt, jak jsem uvedl. Totéž v případě Petra Kellnera, který má kontakty na nejvyšší úrovni a působí velmi distingovaně a spolehlivě. On ovšem oproti Bohuslavu Sobotkovi nepovede delegaci, jelikož by byl spíše jejím účastníkem než veřejným hybatelem. Pan expremiér tak má velkou možnost pomoci využít svých kontaktů a přispět alespoň částečným způsobem k vylepšení situace,“ uzavřel náš zdroj.

Připomeňme, že vláda posiluje preventivní opatření v souvislosti s koronavirem. Zákaz provozu od sobotních šesti hodin ráno platí nejen pro restaurace, herny a pro obchody s výjimkou potravin, lékáren, drogerií či čerpacích stanic, ale zavřené musejí být i služby, jako jsou kadeřnické a kosmetické salony, oznámil dnes premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci vlády ke zpřísnění bezpečnostního opatření. Zákaz má platit do 24. března do 6:00 hodin. V Česku je aktuálně koronavirem nakaženo 189 lidí.

Vláda o mimořádném opatření rozhodla v nočních hodinách, s účinností od 06:00. „Důvod byl ten, aby nedošlo ke koncentraci lidí hlavně v obchodních centrech, tomu jsme chtěli zabránit. Konzultovali jsme to s Polskem a se Slovenskem. Máme selský rozum a je jasné, že taková opatření bylo nutné udělat,“ vysvětlil předseda vlády Andrej Babiš, co vládu vedlo k novým opatřením. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že nechtěli přijít s rozhodnutím až v sobotu v průběhu dne a vzbuzovat v lidech paniku tím, že je bude vyvádět policie z obchodních center. Navíc by došlo k rychlejšímu šíření nemoci.

Jednání v Číně z doby, kdy už Sobotka nebyl českým premiérem (soukromý archiv našeho zdroje)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…