Koudelka může za dva týdny skončit v čele BIS. Je rušno. Velmi rušno

30.07.2021 16:36

Premiér Andrej Babiš chce příští týden řešit situaci ve vedení Bezpečnostní informační služby. Jejímu šéfovi Michalu Koudelkovi v polovině srpna končí mandát. Podle poslanců koalic SPOLU a Pirátů a STAN by měl Koudelka ve funkci pokračovat. Myslí si to i představitelé hnutí ANO, zatímco SPD dlouhodobě vystupuje proti. Babiš zatím setrvání Koudelky nenaznačil. „To budu řešit, až bude čas,“ uvedl premiér.

Koudelka může za dva týdny skončit v čele BIS. Je rušno. Velmi rušno
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Šéfa BIS jmenuje podle zákona vláda po projednání v příslušném sněmovním výboru. Koudelkovi končí pětiletý mandát za dva týdny, a o jeho setrvání nebo nahrazení se doposud nerozhodlo. Kabinet ANO a ČSSD má navíc v příštích 14 dnech dovolenou. „Premiér letos nicméně zůstává v úřadu,“ řekl v pátek mluvčí vlády Vladimír Vořechovský. „Budu to řešit příští týden,“ potvrdil Babiš.

Koudelku dlouhodobě kritizuje prezident Miloš Zeman, který opakovaně odmítá jeho povýšení do hodnosti generála, a proti jeho setrvání ve funkci se stavějí i poslanci SPD. Naopak ostatní opoziční poslanci i mnozí poslanci hnutí ANO si myslí, že by měl Koudelka pokračovat.

Podle místopředsedy sněmovního bezpečnostního výboru Pavla Žáčka (ODS) je nejistota kolem Koudelkova možného setrvání nestandardní a nedůstojná. „Jak pro pana ředitele Koudelku, tak pro celou jeho službu. Škodí to jak dovnitř, tak navenek směrem k partnerům,“ řekl Žáček podle informací serveru Lidovky.cz. Situace je prapodivná i podle člena sněmovní komise pro kontrolu BIS Lukáše Koláříka (Piráti). Babiš podle něj používá Koudelku „jako hrací kartu pro vyjednávání s panem prezidentem“.

Pokud by Koudelka jmenován nebyl, podle Žáčka by to rozkolísalo celou zpravodajskou komunitu a znejistilo partnery v zahraničí. Babiš již dříve uvedl, že předpokládá Koudelkovo setrvání ve funkci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …