Krácení výsluh policistů znovu na stole. Hamáček znovu proti

20.02.2019 9:37

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se nenechal komunistickým poslancem Zdeňkem Ondráčkem „ubít argumenty” o výhodnosti jeho pozměňovacího návrhu k chystané novele zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Komunistický návrh ministr nepodpoří, nechce prý exodus policistů do civilu.

Krácení výsluh policistů znovu na stole. Hamáček znovu proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

Anketa

Je Miloš Zeman na Pražském hradě obklopen kvalitními spolupracovníky?

65%
35%
hlasovalo: 7084 lidí
„Pokud by nakonec prošla Ondráčkova novela, hrozil by exodus policistů a hasičů,” obává se Hamáček. Sáhnout příslušníkům bezpečnostních sborů na peníze by totiž při současné nízké nezaměstnanosti mohlo vést k jejich rozhodnutí raději od sboru odejít.

Poslanec Ondráček reálně navrhl snížení výsluh všem policistům a hasičům, protože do výpočtu nezahrnul odměny.

Ondráček nakonec narazil nejen u zmíněných policistů, ale také u ministra vnitra. „Pokud bychom nezapočítávali do výpočtu výsluh odměny, vedlo by to k jedinému – k jejich snížení. To už z principu a z úcty k práci policistů či hasičů nikdy nepodpořím,“ dodal šéf resortu a ČSSD.

Ondráčkův návrh proto odmítá, jelikož vnitro připravuje vlastní novelu, která kromě výsluh řeší i zavedení stabilizačního příplatku, který by mohl být vyplácen policistům v nižších hodnostech či v konkrétních krajích podle potřeby.

Výsluhy jsou de facto renta, která se příslušníkům bezpečnostních sborů vyplácí, pokud ve sboru odslouží minimálně 15 let a důvodem odchodu nebylo úmyslné spáchání trestného činu. Stejně jako důchod nepodléhá zdanění. Oproti všeobecně rozšířenému názoru nejde o doživotní rentu, výsluhy končí odchodem do důchodu, pokud byly vyšší než vypočítaná penze, důchod se zvýší o rozdíl mezi oběma čísly.

Policisté i hasiči, které ParlamentníListy.cz oslovily, pozitivně hodnotí, že se jich ministr vnitra zastal a Ondráčkův nápad odmítl.  „Je to konečně ministr, který se zajímá o skutečné problémy policistů a hasičů,” popsal jeden z nich svůj dojem z Jana Hamáčka po jeho návštěvě na jejich hasičské stanici.

Stejně pozitivně kvitují, že Hamáček vyjasnil pravidla pro možnosti přivýdělku.

Pokud projde novela zákona, stanoví zákonem, ve kterých oblastech si příslušníci bezpečnostních sborů mohou přivydělat a nebudou muset individuálně žádat o povolení. Jde například o činnost publikační, literární, uměleckou, vědeckou, pedagogickou a přednáškovou, činnost v odborovém orgánu, správu vlastního majetku nebo výkon veřejné funkce.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…