Krach a zrušení voleb na Hrad kvůli Topolánkovi? Ne, příběh nekončí. Ukázalo se totiž, že...

19.12.2017 7:32

Prezidentské volby mohou být ještě zrušeny. Píše to alespoň dnešní MF Dnes v souvislosti s tím, když by kandidát Mirek Topolánek postoupil do druhého kola prezidentské volby nebo by dokonce volby vyhrál. Na vině je chyba ministerstva vnitra, které špatně vyložilo zákon.

Krach a zrušení voleb na Hrad kvůli Topolánkovi? Ne, příběh nekončí. Ukázalo se totiž, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Mirek Topolánek

Jak však dodává MF Dnes, nejde jen o Mirka Topolánka, ale o všechny kanddáty, které do prezidentské volby posunuly dublující se podpisy senátorů či poslanců. Úřednický výklad totiž tvrdí, že dublující se podpisy nevadí. Nejvyšší správní soud však minulý týden prohlásil, že něco takového je nepřípustné. 

Tereza Holovská, která na celou věc podala stížnost, však podle Nejvyššího správního soudu nebyla stížnost oprávněna podávat, a tak byla kvůli formalitě zamítnuta a všichni prezidentští kandidáti zůstali ve hře.

Po volbách však může neplatnost hlasování chtít jakýkoliv volič. A jak dodává v této souvislosti právník Jan Wintr, v případě, že by Nejvyšší správní soud měl stejný názor jako před volbami, tak by to vypadalo, že došlo k porušení volebního zákona. 

„Zrušení voleb by podle mého hrozilo, pokud by některý z kandidátů, které podpořili ti samí zákonodárci, postoupil do druhého kola prezidentské volby nebo případně i zvítězil,“ dodal odborník na ústavní právo Václav Pavlíček. 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …