Kraj, kterému kvůli covidu nadávají nejvíce: Čtyři tisíce kontrol hygieny, jenom sedm pokut

12.11.2021 8:59 | Reportáž

„V neschopnosti státu vymáhat zavedená pravidla a v nepochopitelném ignorování protiepidemických opatření některými lidmi vidím největší problém ohledně špatného zvládání pandemie u nás,“ uvedl k současné situaci při boji s covidem předseda Akreditační komise infekčního lékařství při Ministerstvu zdravotnictví ČR a infektolog Petr Kümpel. Nicméně on sám se i s dalšími lékařskými specialisty shodl na tom, že očkování přece jen více pomáhá k lepší ochraně veřejnosti proti zákeřné nákaze, než jakou jsme měli k dispozici v loňském roce.

Kraj, kterému kvůli covidu nadávají nejvíce: Čtyři tisíce kontrol hygieny, jenom sedm pokut
Foto: Ilustrační foto J. Krušina
Popisek: Vakcinace

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36258 lidí

Pátá vlna covidu-19 opět devastuje českou populaci a překvapila svojí silou i řadu lékařských odborníků, kteří ještě v létě tvrdili, že pandemie nákazy letos proběhne jen v mírnější formě, jelikož máme naočkováno přibližně 50 procent populace a zhruba jedna čtvrtina veřejnosti je už promořená. Do problémů se už postupně dostávají i různá zdravotnická zařízení, kde začínají chybět kapacity pro poskytování běžné lékařské péče a také pro náročnější operativní zákroky. Mezi regiony s nejvyšším výskytem nákazy nyní patří  Moravskoslezský kraj. Redaktoři ParlamentníchListů.cz zde tak zjišťovali situaci, zda některým částem Ostravska nehrozí vyhlášení nouzového stavu či nucená izolace. Tyto obavy ale hned zpočátku vyvrátil náměstek Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer:

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36258 lidí

„Pozitivně testovaných u nás v kraji stále přibývá, situace je však jiná oproti silné, jarní vlně pandemie. Díky vakcinaci evidujeme nižší počet pacientů, kteří mají těžký průběh onemocnění. Nutno dodat, že z lidí, kteří jsou hospitalizovaní na odděleních JIP, jsou dvě třetiny těch, co zatím očkování nepodstoupili. I když jsou Moravskoslezský a Olomoucký kraj na konci žebříčku nakažených, nepřisuzoval bych důvody zhoršené aktuální epidemické situace v těchto regionech jen podílu proočkovanosti. Síla nákazy se pozvolna přesouvá, ještě před několika týdny byl na tom náš kraj nejlépe, nákaza se zde šířila nejpomaleji. Situace se ale stále proměňuje, a tak máme toho pomyslného Černého Petra v kartách teď my. Jsem přesvědčený, že situace bude brzy vypadat zase jinak.“

Podle dalších Gebauerových slov se covid-19 na Ostravsku šíří nejvíce na školách a vedení kraje se proti tomu snaží bojovat přísnější kontrolou protiepidemických opatření, ale také svojí vlastní marketingovou kampaní na podporu proočkovanosti, kdy hejtmanství nechalo k tomuto účelu zhotovit billboardy a svou reklamu k vakcinaci také umístilo na sociální sítě.

Covid letos útočí jinak, jsou přesvědčeni lékařští specialisté

O tom, že letošní vlna covidu je poněkud odlišná než ta z minulého roku, je přesvědčený i Petr Kümpel, předseda Akreditační komise infekčního lékařství při Ministerstvu zdravotnictví ČR a primář infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě.

„Letošní podzimní pandemie rozhodně není stejná jako ta loňská. Počty pacientů s covidem-19 vyžadujících hospitalizaci jsou zatím nižší, konkrétně v naší nemocnici leželo vloni touto dobou 90–100 pacientů s nákazou denně, nyní evidujeme na oddělení 29 pacientů a pouze dva potřebují podporu vysokodávkovaným kyslíkem, a přitom nikoho nemáme na ventilátoru. Takže očkování rozhodně zafungovalo. Ale pokud by bylo proočkováno 80–90 procent populace, nemusela být situace taková, jako je dnes, počet těžkých průběhů i úmrtí by byl rozhodně výrazně nižší. A to proti sobě máme daleko lépe vybaveného nepřítele – virus SARS COV2 v mutaci delta s podstatně větší nakažlivostí, než tomu bylo u téhož viru v loňském roce,“ informoval zkušený infektolog Kümpel. Ten se také domnívá, že vládní opatření jsou v podstatě dobrá a mohla by být i dostatečná, pokud by se opravdu dodržovala. V neschopnosti státu vymáhat zavedená pravidla a v nepochopitelném ignorování opatření některými lidmi vidí pak největší problém ohledně špatného zvládnutí pandemie u nás.

Nemocnice se začínají dostávat do problémů, na začátku roku bylo však hůře

I když situace není zatím tak kritická jako letos na jaře, některé nemocnice v Moravskoslezském kraji se už dostávají do nepříjemné situace, kdy jim začínají chybět lidi pro zajištění běžného provozu. Nejhůře v kraji je zřejmě na tom frýdecko-místecká nemocnice.

„Zatím nápor pacientů pozitivních na covid-19 zvládáme, ale je to velmi náročné, k dnešnímu dni evidujeme už 68 případů. Sice volné kapacity ještě máme, ale rádi bychom požádali o pomoc třeba armádu, což není možné bez vyhlášení nouzového stavu. O pomoc jsme proto vyzvali alespoň studenty,“ konstatovala tisková mluvčí nemocnice Jana Březinová.

V nejvýznamnějším zdravotnickém zařízení v kraji, ve Fakultní nemocnici Ostrava, přijali do středy 10. listopadu 134 pozitivních pacientů na covid-19, z toho 123 z nich leží na standardních lůžkách a 11 na odděleních intenzivní péče. Počet vyčleněných lůžek pro covidové pacienty se zde podle potřeby průběžně navyšuje podle aktuální situace.

„Velkou pomocí pro nás jsou studenti, kteří v naší nemocnici vykonávají praxi, a také studenti Slezské univerzity v Opavě, kteří u nás byli zaměstnáni už i v předešlé covidové vlně a které nyní znovu aktivujeme,“ sdělila Petra Petlachová, vedoucí oddělení komunikace Fakultní nemocnice v Ostravě.

Výrazně optimističtější stav se zvládáním nákazy panuje v podhorském bruntálském regionu, kde mají podle slov mluvčího Jiřího Krušiny z Okresní nemocnice v Krnově hospitalizovaných 25 pacientů, z čehož pouze pět je ve velmi vážném stavu. V krnovské nemocnici mají nyní v provozu dvě covidové jednotky a v případě potřeby jsou připraveni otevřít i další. Aby však nemocnice udržela běžný provoz i plánovanou operativu, určitě by i zde přivítali na výpomoc dobrovolníky z řad zdravotníků, kteří působí mimo obor či jsou v penzi, případně i pomocníky z řad mediků. Tyto posily by na Bruntálsku prioritně směřovaly na necovidová pracoviště.

Hygienické stanice provedly tisíce kontrol, postihy jsou banální

Krajská hygienická stanice v Ostravě (KHS) nechala v prvním listopadovém týdnu provést 3 724 kontrol ve 173 různých provozovnách od restaurací počínaje kiny, galeriemi a wellness centry konče. Kontroly byly zaměřené, podle slov tiskového mluvčího Aleše Kotrly, na dodržování protiepidemických pravidel, tedy zejména na skutečnost, jak provozovatelé provádějí kontrolu bezinfekčnosti u svých hostů a zda samotní zákazníci mají u sebe patřičné doklady. Každý kontrolní den vyrazilo do terénu celkem 22 týmů hygieniků doprovázených policisty.

Zaměstnanci KHS ale rozdali jen sedm pokut na místě za 3 800 korun a dalších 11 „hříšníků“ bude KHS řešit v tzv. příkazním řízení za to, že nevytvořili podmínky pro výkon kontroly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…