Kraje dál nezveřejňují smlouvy. Mohou za to prý předchůdci

27.07.2014 20:56

Kraje v každém třetím případě mezi dubnem 2012 a 2013 ignorovaly zákon nařizující zveřejňovat u veřejných zakázek smlouvy. Uvedla to Česká televize s odvoláním na analýzu občanského sdružení Oživení.

Kraje dál nezveřejňují smlouvy. Mohou za to prý předchůdci
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Na období od jara 2012 se výzkum zaměřil proto, že tehdy začal platit zákon, který nařizuje smlouvy u veřejných zakázek zveřejňovat.

Nejzávažnější bylo podle sdružení Oživení porušování zákona v případě Středočeského kraje a Libereckého kraje, které zveřejnily jen zhruba pětinu zakázek. V Praze prý nejsou smlouvy téměř u dvou třetin zakázek. Nejlépe dopadl Plzeňský kraj, ani tam ale podle ČT nebyly na webu všechny smlouvy.

Představitelé problematických regionů tvrdí, že jde o chyby předchůdců a oni smlouvy zveřejňovat začali bezprostředně po období, kterého se výzkum týkal. „Já jsem změnil systém zadávání veřejných zakázek, ale až v květnu nebo červnu 2013," uvedl například bývalý středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD), který stál v čele kraje od podzimu 2012 do letošního června. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…