Křeček ke Konvičkově střelbě na Staromáku: Nemůžeme říct, že takové akce zakazujeme. Ale...

23.08.2016 18:13

Hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu byl zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček. Promluvil o nutnosti novelizace zákonů, které jsme v mnoha případech dosud považovali za neměnné. Nastává totiž nová situace, kdy jsme si stále všichni rovni, ale jsme přitom velmi rozdílní.

Křeček ke Konvičkově střelbě na Staromáku: Nemůžeme říct, že takové akce zakazujeme. Ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupce Veřejného ochránce práv Stanislav Křeček

Křeček se diví tomu, že magistrát akci Martina Konvičky, která se odehrála na Staroměstském náměstí, vyvolala paniku a přitáhla mezinárodní pozornost, vůbec povolil. Nic dobrého z toho nevzešlo. V současné situaci by bylo vhodné stavět se k akcím, kdy chce někdo na veřejnosti střílet, obezřetně.

„Asi divoké to bylo. Asi to bylo zastaveno v pravý čas,“ poznamenal Křeček s tím, že magistrát by si zkrátka měl uvědomit, že je třeba v této době trochu omezit svobodu shromažďování ve prospěch vyšší bezpečnosti.

„Nechť je to poučení pro příště, že když jeden chce střílet na veřejné demonstraci, byť nefunkční zbraní, tak by si to měl rozmyslet,“ podotkl Křeček.

„My asi nemůžeme apriorně říct, že takové akce zakazujeme,“ řekl Křeček. „Ale musí to být organizováno s ohledem na ostatní.“ Svobodu slova a shromažďování však nelze v zásadě omezovat.

„My se musíme přece připravit na to, že tady dochází ke změně té situace,“ uvedl Křeček. Proto bychom měli novelizovat zákony týkající se islámu. Nelze však srovnávat situaci v Rakousku s tou v Česku. „Měli bychom si ale některé věci předem dohodnout, abychom nebyli překvapeni.“

Mešitu si může postavit dnes každý, jelikož to nikdo nezakazuje. Stejně jako nikdo nezakazuje stavbu dálnic. Pokud si tady nepřejeme větší komunitu muslimů, znamená to, že si tady nepřejeme větší komunitu vyznávající určité náboženství, a z toho důvodu je nutné upravit zákony.

„Zasahujeme tady do práv, o kterých jsme se domnívali, že jsou neměnná a že se jimi nemůžeme zabývat, ale svět se mění,“ poznamenal Křeček s tím, že si musíme uvědomit, že náš přístup k muslimům ovlivní i náš přístup k jiným vírám.

„Rakušané říkají, že ten jejich zákon je zákon pro Evropu,“ podotkl Křeček. „To je velice důležité, tady je vidět, jak jsme s tou migrační vlnou opouštěli své zákony,“ řekl. Spousty zákonů, které jsme dodržovali, jsme tváří v tvář migrační krizi jednoduše dodržovat přestali, jako například dublinská pravidla.

„Podívejte se, vemte si příklad muslimských šátků,“ začal Křeček. Neexistuje zákon, který by konkrétně definoval, co vlastně takový šátek představuje. Stejně jako nemáme zákonný rámec pro nezletilé manželky a mnoho dalšího. „To jsou praktické problémy, se kterými ta země nepočítá.“

„Jak vyřešíme situaci dvacetiletého ženicha a čtrnáctileté nevěsty, tedy vlastně už manželů, jak vyřešíme tu situaci?“ poznamenal Křeček s tím, že v jejich zemích je to legální, avšak v našich nikoli, a proto je třeba jim nastavit legální rámec, který však zcela chybí a nikdo úplně neví, z jakého konce k této debatě přistoupit.

„Základní problém, který tady stojí před právníky, je pochopit to, že jsme si sice rovni, ale nejsme úplně stejní,“ řekl Křeček. Podle něj je nutné tuto skutečnost zahrnout do našich úvah o změnách v právu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…