Kreml: Za drahý plyn si můžete sami. Zelenou politikou a prázdnými zásobníky

07.10.2021 13:34

Rostoucí cenou plynu v Evropě se zabývají už i v Moskvě. Prezident Putin souhlasí s navýšením dodávek plynu do EU. Mluvčí Kremlu Peskov zase upozorňuje, že za rapidní zvyšování nemohou Rusové. „Obviňovat nás z toho mohou jen amatéři,“ říká. Evropa si za to prý může sama. Jednak neuváženým přechodem na obnovitelné zdroje, nenaplněním zásobníků a covidovými restrikcemi.

Kreml: Za drahý plyn si můžete sami. Zelenou politikou a prázdnými zásobníky
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin podpořil iniciativu na zvýšení dodávek plynu do Evropy. Důvodem jsou rapidně rostoucí ceny této komodity v EU. To ale podle něj musí být provedeno nikoli prostřednictvím evropské energetické burzy, ale prostřednictvím burzy petrohradské.

„Navrhli jste zvýšení nabídky plynu na trhu, na burze, abyste snížili spekulativní poptávku a nepokoje v Evropě. To lze udělat, ale samozřejmě by to nemělo být provedeno na burze v Evropě, ale, jak jste řekl, na burze v Petrohradě,“ řekl Putin na adresu místopředsedy vlády Alexandra Novaka na setkání o energetickém rozvoji.

Během setkání Novak navrhl dodat další objemy plynu pro obchodování prostřednictvím petrohradské burzy. To se podle něj může stát jedním z faktorů, které zklidní situaci na trhu. Místopředseda vlády připomněl, že Rusko nyní plní své podzemní zásobníky plynu na období podzim–zima, a to bude trvat ještě asi 10 dní.

Ceny plynu v Evropě během obchodování 6. října dosáhly nového historického maxima. Při středečním otevření obchodu překročil 1500 dolarů za 1000 metrů krychlových a poté dosáhl 1600 dolarů za 1000 metrů krychlových, podle údajů burzy ICE.

Ceny plynu v Evropě rostou navzdory zprávě, že bylo zahájeno testování prvního řetězce plynovodu Nord Stream 2. Ruský plynárenský gigant Gazprom prý očekává, že zima 2021–2022 bude chladná a se sněhem.

Na konci září 2021 zůstávají zásoby plynu v evropských skladovacích zařízeních na nejnižší úrovni za mnoho uplynulých let. Rozdíl v obsazenosti ve srovnání s loňským rokem se odhaduje na 20,5 miliardy metrů krychlových, uvedl již dříve Gazprom.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov popřel, že by na rostoucích cenách plynu v Evropě mohlo Rusko. „Trváme na tom, že Moskva není v žádném případě vinná za situaci na evropském trhu s plynem, to je nemyslitelné. Rusko splnilo, plní a bude důsledně a důkladně plnit všechny závazky převzaté ze stávajících smluv.“

Tiskový mluvčí Kremlu poznamenal, že příčinami krize byla řada překrývajících se faktorů, a to včetně aktuálního ekonomického vývoje. Ale to vše by nemělo být připisováno Moskvě. „Pouze amatéři, pouze ti, kteří nechápou, o co jde, mohou v tomto kontextu ukazovat na Rusko,“ řekl Peskov.

Podle něj současný vývoj v Evropě souvisí jednak s postpandemickým oživením ekonomiky, navíc s prudkým nárůstem spotřeby energie a problémy týkajícími se nedostatečně naplněných zásobníků plynu. „Statistiky ukazují, že jsou ve skutečnosti méně naplněné než ve stejném období minulého roku,“ uvedl mluvčí Kremlu.

Dalším viníkem krize je výrazný pokles výroby energie z větrných elektráren v Evropě. „Je to také jednoduše kvůli klimatickým změnám, nefoukalo a elektřiny se vyrábělo málo,“ upozornil Peskov. Dodal také, že existuje celá řada dalších faktorů, které se „jednoduše spojily“.

reklama

autor: AZy

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…