Křesťanská Evropa už neexistuje. Před kamerami ČT promluvil Martin C. Putna

02.08.2016 23:10

Literární historik Martin C. Putna se v úterních Událostech, komentářích České televize vyjádřil k útokům islamistů z posledních týdnů. Věnoval se především bestiální vraždě šestaosmdesátiletého otce Hamela, kterého islamisté podřezali v kostele přímo před oltářem.

Křesťanská Evropa už neexistuje. Před kamerami ČT promluvil Martin C. Putna
Foto: Repro ČT
Popisek: profesor Martin C. Putna

Martin C. Putna připomněl, že i Anders Breivik o sobě tvrdil, že je křesťan. A navzdory tomu neváhal zabít desítky mladých lidí. Stejnou optikou se můžeme dívat na teroristy, kteří o sobě tvrdí, že naplňují svou muslimskou víru. Přitom to ještě neznamená, že by se tak opravdu choval pravý muslim. A ti představitelé katolické církve, kteří dnes mluví o válce mezi islámem a křesťanstvímm prý své společnosti poskytují spíše medvědí službu.

„Ti představitelé katolické církve, kteří to tak vykládají, nedělají dobrou službu nejen své církvi, ale celé společnosti. Vykládat to jako střet islámu a křesťanství znamená hnát svět do zkázy,“ varoval profesor. Putna považuje za zarážející, kolik odborníků se za poslední rok či rok a půl vyrojilo k problematice islámu. Sám se vyjadřoval ke krizi na Ukrajině, protože o Rusku něco ví, ale zdráhá se vyjadřovat k otázkám islámu, protože se v této oblasti rozhodně necítí být odborníkem.

Je tu najednou nějak moc odborníků na islám

„Jeden z problémů této společnosti je v tom, že je tu řada lidí, kteří říkají, islám je takový, islám je makový. Výborně. Oni umí arabsky? Oni se vyznají v dějinách islámu? Oni se vyznají v dějinách křesťanství? Já ne,“ uvedl Putna.

„Především je to tak, že křesťanská Evropa neexistuje. Už se z toho stala taková floskule. To, o čem mluvíme, je spíše Evropa osvícenská nebo Evropa sekulární, kde se náboženství stává osobní věcí každého,“ pokračoval. Následně připomněl jeden příklad slovenského prezidenta z dob nacistického Slovenského štátu, který říkal, že ten, kdo vyváží Židy ze Slovenska, se vlastně chová křesťansky.

„Ti, kteří věcem rozumějí, jsou označováni za arogantní vzdělanecké elity, zatímco prostý člověk si to najde na internetu a rozumí tomu lépe. Dokonce bych to řekl tak, že ten, kdo tvrdí, že ví, co islám chce, je lhář. Hlavně ten, kdo říká: já vím a já mám řešení – je lhář,“ varoval Putna.

Pokud jde o tak často kritizovanou politiku multikulturalismu, Putna označil tento termín taktéž za floskuli. „Sám termín politika multikulturalismu bych už zařadil mezi ty floskule. Když se díváme do dějin evropské kultury, tak vidíme, že tam to ovlivňování vždycky bylo, že neexistuje nějaká čistá národní kultura sama o sobě,“ upozornil host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…