Křesťanům musíme pomoci, nikomu jinému, říká Konvička. A přišla reakce

28.06.2015 22:25

Téma uprchlických vln mířících do Evropy hýbe českou společností. I zatím poslední Debatní klub se věnoval uprchlíkům. Jeho hostem byl např. Martin Konvička z iniciativy Islám v ČR nechceme, který jasně řekl, že bychom měli přijímat jen křesťany z Blízkého východu, protože nám můžou otevřít oči, pokud jde o islám. Šádí Shanaáh, který kandidoval za Stranu zelených do Evropského parlamentu, nabídl jiný pohled. Mluvil o sto tisících uprchlících pro Česko.

Křesťanům musíme pomoci, nikomu jinému, říká Konvička. A přišla reakce
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

V zatím posledním Debatním klubu se vedla debata o imigraci. V téměř pětihodinové diskusi se setkalo celkem osm hostů. Mezi nimi přední představitel iniciativy Islám v České republice nechceme Martin Konvička, mluvčí téže iniciativy Artur Fišer a další člen tohoto sdružení Jaroslav Formánek. Spolu s nimi ale také Pavel Letko, křesťanský pacifista, Jana Ridvanová, která absolvovala obor mezinárodní vztahy, nebo Šádí Shanaáh, syn české matky a palestinského otce, který kandidoval za Stranu zelených do Evropského parlamentu.

  • Více k debatě ZDE

Nemáme povinnost někomu pomáhat, ale křesťany z Blízkého východu potřebujeme, míní Konvička

Konvička hned na úvod svého vystoupení zdůraznil, že Česká republika nemá vůbec žádné povinnosti k uprchlíkům. „Pokud mají občané nějakou povinnost, pak je to povinnost starat se o stát, tak aby ho zanechali v kondici svým dětem a vnoučatům,“ zdůraznil. A vláda má především povinnost starat se o bezpečnost svých občanů a ochranu jejich zvyků, jejich navyklého způsobu života. Jestliže si snad jakýkoli kabinet myslí, že má vůči uprchlíkům nějaké povinnosti, pak takovou vládu lze podle Konvičky označit téměř za uzurpátorskou.  

Na druhé straně připomněl, že iniciativa Islám v České republice nechceme volá celé měsíce po pomoci křesťanům žijícím na Blízkém východě. Jednak proto, že před stovkami let právě oni budovali základy pozdější západní civilizace. Kdyby tito lidé přišli sem, mohli by s sebou přinést svou zkušenost s islámem. Oni budou moci říct: My jsme tam žili, víme své a islám tu rozhodně nechceme. V konečném důsledku by nám tedy mohli otevřít oči, poznamenává Konvička. Rozhodně bychom prý však neměli brát všechny křesťany z Afriky.

Proti tomu ovšem zazněl názor Šádího Shanaáha. Ten v debatě vyslovil myšlenku, že bychom měli přijmout kvóty pro uprchlíky. To, že bychom přijali asi 1 300 lidí, sice nic nevyřeší, ale bylo by to gesto soudržnosti Evropské unie.

„V České republice bohužel nezaznívá hlubší debata, proč ty kvóty přijmout nebo nepřijmout,“ posteskl si. Jestli je naše společnost sebevědomá, nijak by jí podle hosta neuškodilo přijetí pár tisíc uprchlíků. „I kdybychom přijali sto tisíc lidí, tak nám to neuškodí, pokud jsme sebevědomá společnost,“ prohlásil.

Shanaáh se totiž nedomnívá, že muslimové čekají na to, až přečíslí Evropany, a pak nám vnutí svou víru. To dělají především lidé, kteří jsou silně frustrovaní. Stejně tak záleží na tom, jak čtou Korán a jak chápou šaríu. Každý muslim na ni nehledí tak ortodoxně, jak se nám při pohledu z Evropy může zdát.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …