Kreténi. Jednou strhnete sochy svatého Václava, píše Hampl k situaci v USA. Tam naříkají černoši i jižané, že tohle nechtějí. Vracejí se stíny minulosti

17.08.2017 9:11

Sociolog Petr Hampl se ve svém komentáři na facebookovém profilu vyjádřil k situaci ve Spojených státech. Vztáhnul to samozřejmě i na Česko.

Kreténi. Jednou strhnete sochy svatého Václava, píše Hampl k situaci v USA. Tam naříkají černoši i jižané, že tohle nechtějí. Vracejí se stíny minulosti
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hampl

„Kreténi, kteří schvalují likvidaci konfederačních pomníků, přijdou dříve či později s požadavkem na likvidaci veškerých českých soch, obrazů, kultury atd. Když se podíváme do dějin, nenajdeme totiž postavu, která by neměla nějaký vroubek. Dosud jsme byli zvyklí brát to tak, že přínos někoho můžeme oceňovat, i když nesouhlasíme se špatnými rysy toho člověka,“ poznamenal Hampl úvodem svého komentáře s poukázáním například na Winstona Churchilla či na Karla IV. 

 Pokládáme na normální, že postava 15. století měla názory a zvyklosti 15. století, které nám dnes mohou připadat zastaralé nebo dokonce barbarské. Neomarxističtí extremisté ale hledají jakoukoliv záminku pro zničení všeho, co připomíná naši kulturu, minulost a identitu. Pokud je někdo schopen označovat intelektuálskou chátru strhávající pomníky, zapalující domy a pořádající pogromy, pokud je někdo schopen je označovat za ‚odpůrce rasismu a fašismu‘, potom se spolehněte, že po americkém vzoru bude požadovat zničení naprosto všech památek na naše xenofobní, islamofobní a šovinistické předky,“ řekl velmi kriticky Hampl. Podle něj se tak můžeme těšit na aktivisty tzv. Kliniky strhávající sochu svatého Václava. „Za nadšeného aplaudování České televize,“ dodal.

Hampl tak reagoval na situaci ve Spojených státech, kde jsou likvidovány pomníky vojáků Konfederace. Jak uvádí dnešní MF Dnes, v americkém Baltimore byly v noci na včerejšek odstraněny pomníky připomínající období otrokářství a rasismu na jihu USA v 19. století. Dokonce zmizela i jezdecká socha generálů Roberta Lee a Thomase Jacksona. A není to jediné místo, kde se vedou debaty o tom, zda by neměly být odstraněny vzpomínky na konfederační období i jinde v USA. 

Prezident Donald Trump v souvislosti s událostmi prohlásil, že přece nesvrhne sochu prezidenta George Washingtona, protože měl doma otroky. Za to se však dočkal kritiky levicových aktivistů a demokratů, kteří navíc hlavu USA obviňují z toho, že za současné vyhrocení situace může on.

Celý příspěvek Petra Hampla:

Kreténi, kteří schvalují likvidaci konfederačních pomníků, přijdou dříve či později s požadavkem na likvidaci veškerých českých soch, obrazů, kultury atd. Když se podíváme do dějin, nenajdeme totiž postavu, která by neměla nějaký vroubek. Dosud jsme byli zvyklí brát to tak, že přínos někoho můžeme oceňovat, i když nesouhlasíme se špatnými rysy toho člověka. Že můžeme obdivovat statečnost a zarputilost Winstona Churchilla, i když se nám nelíbí jeho vztah k alkoholu. Nebo můžeme obdivovat státnickou moudrost Karla IV, a přitom neakceptovat jeho antisemitismus. Kromě toho pokládáme na normální, že postava 15. století měla názory a zvyklosti 15. století, které nám dnes mohou připadat zastaralé nebo dokonce barbarské. Neomarxističtí extrémisté ale hledají jakoukoliv záminku pro zničení všeho, co připomíná naši kulturu, minulost a identitu. Pokud je někdo schopen označovat intelektuálskou chátru strhávající pomníky, zapalující domy a pořádající pogromy, pokud je někdo schopen je označovat za „odpůrce rasismu a fašismu“, potom se spolehněte, že po americkém vzoru bude požadovat zničení naprosto všech památek na naše xenofobní, islamofobní a šovinistické předky. Můžeme se tedy těšit na aktivisty kliniky strhávající sochu Svatého Václava za nadšeného aplaudování České televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…