Kroužkujte ji. Rakušan pomohl do Sněmovny i své asistentce. Teď dává ruce pryč

01.11.2021 18:18

Piráti si po volebním debaklu nechali zpracovat interní analýzu, podle níž zástupci hnutí STAN před volbami porušovali koaliční dohodu, když nepřímo vyzývali ke kroužkování. K tomu měl mj. vyzvat i předseda Starostů Vít Rakušan, jehož spolupracovnice Barbora Urbanová se dostala do Sněmovny z 12. místa. Rakušan pochybení odmítá a celou věc chce s Piráty vyřešit.

Kroužkujte ji. Rakušan pomohl do Sněmovny i své asistentce. Teď dává ruce pryč
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Piráti vstupovali do koalice se Starosty jako silnější subjekt, ale kvůli kroužkování obsadí z celkového počtu 37 křesel pro koalici pouhé 4 posty. Podle informací serveru Neovlivní.cz. opakovaně porušovali zástupci STAN pravidla osobnostní kampaně a koaliční smlouvy.

„Minimálně v devíti případech vyzvali ke kroužkování přímo kandidáti STAN. Senátorský klub STAN a jeho konkrétní členové samostatně opakovaně podporovali formou videí nebo facebookových statusů kroužkování kandidátů STAN,“ píše se v analýze, jak informuje server iDnes.cz.

Zářným příkladem úspěchu díky preferenčním hlasům je zastupitelka Dolních Břežan a spolupracovnice šéfa STAN Víta Rakušana Barbora Urbanová, která uspěla ve Středočeském kraji z 12. místa kandidátky. „V den voleb vyzval ke kroužkování své asistentky předseda STAN ve sponzorovaném příspěvku. Tato asistentka byla na 12. místě kandidátky, tedy na nevolitelném místě. Následně získala mandát poslankyně,“ stojí v analýze.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí
Starostové také měli podle analýzy výrazně upřednostňovat své zástupce v mikrotargetingu, který měli v kampani na starosti. „STAN cíleně podporoval pouze své kandidáty, ze kterých se polovina dostala do Sněmovny. Na podporu mikrotargetingu STAN byla vynaložena více než dvakrát vyšší částka než na Piráty. Piráti přitom vložili do kampaně dvě třetiny finančních prostředků,“ píše se v analýze.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš upozornil, že jde jen o první část analýzy a pirátských neúspěch se bude hodnotit také optikou vlastních chyb. „Jedná se o část týkající se porušení koaliční smlouvy ze strany STAN. Dokument jsme stejně tak zaslali i hnutí STAN. Celou věc nyní projednají stranické orgány Pirátské strany, následně o našich závěrech budeme jednat s hnutím STAN. Stejně tak analyzujeme vlastní chyby. Stěžejní je pro nás nicméně i nadále jednání o vznikající vládě a budoucnosti této země, tedy prosazování našeho programu,“ dodal Bartoš.

Rakušan pochybení Starostů odmítá a vadí mu, že dokument unikl do médií dříve, než si to v koalici vykomunikovali. „STAN byl připraven vyměnit si vzájemně své analýzy. Náš pohled na důvody volebního výsledku je zcela jiný, ale sdělíme ho nejprve Pirátům. Ale hlavně se teď chceme plně soustředit na sestavování nové vlády,“ přidal se Rakušan k Bartošovi s tím, že primárně jde nyní o sestavení vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…