Krumpáčem do auta, násilím do místní ženy. Rumuni, Bulhaři a Ukrajinci přilákali Chovance k továrně, kam je vozí na práci

08.02.2017 7:28

O tom, jak se město Kvasiny potýká s přílivem gastarbeiterů, nedostatkem bytů a lidí, kteří by chtěli pracovat jinde než v automobilce, píše MF Dnes. Zaměřuje se také na nárůst kriminality ve městě, jejž zmínil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Krumpáčem do auta, násilím do místní ženy. Rumuni, Bulhaři a Ukrajinci přilákali Chovance k továrně, kam je vozí na práci
Foto: obec-kvasiny.cz
Popisek: Kvasiny

Do Kvasin přichází kvůli automobilce Poláci, Rumuni, Bulhaři, Ukrajinci či Slováci, ale jsou to samí muži bez rodin. Přicházejí sem vydělat peníze. Nezaměstnanost je zde sice jedna z nejnižších v zemi, roste však počet přestupků. A to až o 419 procent. A místní se cizinců bojí. I z toho důvodu sem v pátek má přijet samotný Chovanec, aby pomohl navrátit do ulic bezpečí. 

„Není to hon na cizince, jen není možné, aby agentury dovezly zaměstnance a přestaly se starat o to, co dělají ve volném čase,“ uvedl Chovanec a vyjmenoval činy, kterých se měli v uplynulém týdnu dopustit: dobývání do auta krumpáčem, pokus o znásilnění ženy ve středu města, porušování veřejného pořádku.

60 procent prohřešků jsou však podle všeho dopravní přestupky, například rychlá jízda či špatné parkování. Dalších 20 až 30 procent tvoří vandalismus a následně drobné šarvátky. To sice Chovanec uznává, ale i tak říká, že to vše ovlivňuje pocit bezpečnosti. „Chceme zabránit, aby v budoucnu vznikaly domobrany,“ uvedl. 

Starosta Rychnova nad Kněžnou Jan Skořepa před přílivem cizinců rovněž varuje. Loni na jaře totiž automobilka zaměstnávala 4,5 tisíce lidí, dnes osm tisíc. Mnoho z nich žije načerno v pronajatých bytech. Projevuje se to například na produkci odpadu. Policisté také museli často vyjíždět do největší ubytovny Orione v bývalých kasárnách. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…