Krveprolití na hranicích Venezuely: Dva lidé mrtví, stovky dalších zraněných

24.02.2019 10:35

Sílící nepokoje ve Venezuele, které vyvolaly pokusy o převoz humanitární pomoci do země, si při sobotních střetech vyžádaly životy dvou lidí a stovky zraněných. Od 23. února se venezuelská opozice snaží podpořit poskytnutí humanitární pomoci zemi, ale vláda dosavadní hlavy státu Nicoláse Madura ji odmítá přijmout.

Krveprolití na hranicích Venezuely: Dva lidé mrtví, stovky dalších zraněných
Foto: Archiv
Popisek: Venezuela

Autoritářský vůdce Nicolás Maduro odmítá nyní vpustit do hladovějící země humanitární pomoc. Za pomoci gumových střel a slzného plynu armáda přinutila konvoje kamionů s potravinami a léky se na hranicích s Brazílií a Kolumbií otočit a vrátit zpět. Dva kamiony shořely, když se pokoušely prorazit bariéry vytvořené armádou.

Stejně tak skončil také pokus dostat pomoc do země přes moře. Do Venezuely mířila loď s pomocí z Portorika, venezuelská válečná loď však hrozila, že zahájí na plavidlo palbu. Při střelbě na hranicích o život přišli dva lidé, z toho jeden čtrnáctiletý chlapec. Zraněno bylo více než tři sta lidí.

Maduro oznámil přerušení diplomatických styků s Kolumbií poté, co ho rozčílila podpora opozičního předáka Juana Guaidóa kolumbijskou vládou. „Nemůžeme nadále tolerovat, že kolumbijské území lobbuje za agresi proti Venezuele,“ prohlásil Maduro. Diplomaté mají den na opuštění země. Kolumbijské úřady uvádějí, že ze země už uteklo asi šedesát členů bezpečnostních sil.

  • Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…