Krym se prý hádá s Moskvou: Slibovali jste hory doly, ale dopadlo to jinak

22.12.2015 17:07

Krymu se nelíbí ruská správa. Z původně slibovaných peněz totiž údajně nic nedostal a tak ruské investiční plány zdá se vyšuměly do prázdna. Došlo tak k hádce mezi šéfem Krymu Sergejem Aksjonovem a ruskou vládou. Informují Hospodářské noviny.

Krym se prý hádá s Moskvou: Slibovali jste hory doly, ale dopadlo to jinak
Foto: rozhlas.cz
Popisek: Krym - Artěk

Rusko neplní očekávání anektovaného Krymu, což přerostlo až v hádku mezi ruským a krymským vedením. Šéf Krymu Sergej Aksjonov uvedl, že z Moskvy nedostal „ani kopějku“ na původně plánovné investiční projekty. Moskva reagovala hrozbou čistkami v krymské politice.

„Krym se po loňské anexi nedočkal slibované prosperity, kterou měly zařídit mohutné ruské dotace.“ Olej do ohně navíc přilili ukrajinští radikálové, kteří poškodili elektrické vedení pro poloostrov. Sice došlo k růstu platá a sociálních dávek, ruská ekonomická situace a sankce na zemi uvalené však situaci nijak nepřilepšily.

Podle Aksjonova měl Krym dostat od Ruska 15 miliard rublů, k tomu však nedošlo. „Teď máme prosinec a nedostali jsme ani kopějku. Plány a harmonogramy se přitom dojednávaly se všemi ministerstvy bez výjimky,“ napsal na svůj Facebook.

Celý text zde

Jeho poznámky se nelíbily ruské vládě, a tak hned dvě ministerstva vyrukovala s hrozbami „potrestání krymských správních orgánů“. Zároveň si vláda stojí za tím, že pro Krym vyčlenila dostatek peněz, za jejich nevyužití však může neschopnost krymských úřadů. Prostředky, které se letos nevyčerpaly, tak mají být převedeny na příští rok.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se ve svém vyjádření snažil uklidnit situaci. „Běžné problémy v každodenní spolupráci mezi regionálními úřady a federální vládou nelze označovat za krizi. Daleko lepší je soustředit se na urovnání problémů a důsledné vyjasnění stanovisek.“

Krym se přitom měl údajně stát „vývesním štítem prosperity“ a „důkazem velmocenského postavení Ruska“, zatím však situace vyvolává zklamání na obou stranách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…