Kšefty Turecka s ropou z Islámského státu? Prý se chystá něco, co nepotěší USA

09.12.2015 11:51

Šéfredaktor amerického internetového serveru ZeroHedge Tyler Durden tvrdí, že Moskva v podstatě čekala na záminku, aby mohla začít zveřejňovat důkazy o nákupu ropy Islámského státu Tureckem. Vedle Moskvy se prý nově chystá další důkazy zveřejnit také Írán.

Kšefty Turecka s ropou z Islámského státu? Prý se chystá něco, co nepotěší USA
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

„Svět se po sestřelení ruské stíhačky tureckou armádou obával, že Moskva bude reagovat silou. Koneckonců je známo, že Putin z boje neutíká. Na druhé straně je zase známo, že útok na jednoho ze členů NATO je považován za útok na celou Severoatlantickou alianci. A tak se chvíli zdálo, že by mohl svět čelit katastrofě,“ píše Durden a poukazuje na to, že Putin měl jiné eso v rukávu. Místo síly Moskva rozpoutala propagandistickou kampaň s cílem odkrýt roli Turecka jako prostředníka při prodeji ropy Islámského státu. „Jako by Putin jen čekal, až mu k tomu dá Turecko záminku. Jen pár hodin po sestřelení ruského vojenského letadla Putin obvinil Turecko z nákupu ropy od ISIS,“ píše Durden.

„Moskva obvinila Erdogana a jeho rodinu z financování mezinárodního terorismu. Celá mediální kampaň vyvrcholila prezentací ruského ministerstva obrany, která zahrnovala videa a fotky kamionů převážejících ropu z území ovládaných Islámským státem,“ uvádí Durden s tím, že tato strategie Ankaře uškodila mnohem víc než série leteckých úderů. „Spoluvina Turecka na pašování ukradené ropy ze Sýrie a Iráku se rozšířila do celého světa a nad konáním Erdogana panují značné rozpaky. Zprávy šířené Moskvou také odhalily, jakým způsobem s ISIS spolupracují také další vysocí představitelé Turecka. Moskva dokonce v rámci své kampaně zašla tak daleko, že naznačila také jistou spojitost se Spojenými státy.“

Jak Durden uvádí, Washington i Ankara veškerá obvinění popírají, ale s každým novým videem a fotografií zveřejněnými Moskvou je pro ně stále obtížnější vysvětlit, proč Islámský stát pašuje ropu přes turecké hranice bez potrestání. „Nenechte se ale mýlit, Rusko moc dobře ví, jak se věci mají. Předkládání dalších důkazů chce přesvědčit USA, aby přerušily své spojenectví s Tureckem. Moskva dobře ví, že Američané jsou spoluviníky současných problémů, protože vyzbrojovali sunnitské extremisty. Bílý dům se dostává do stále obtížnější pozice, protože je nucen vysvětlovat své kroky v Sýrii veřejnosti do větších podrobností. Neexistuje však způsob, jak to učinit bez odhalení celé této šarády,“ tvrdí Durden.

„Je důležité zmínit, že nákup ropy od ISIS byl realizován s plným vědomím prezidenta Erdogana, jeho syna i zetě. Z jejich reakcí je zřejmé, jak byli zaskočeni tím, že mají Rusové tak přesné informace. Naši vojenští poradci jsou zapojeni do strategických, taktických i informačních operací. Jsme v úzkém kontaktu s ruskými protějšky. Vedle toho naši experti spolupracují se syrskou armádou a Hizballáhem. Také proto máme k dispozici mnoho fotografií a videí dokazujících převoz pašované ropy do Turecka. Pokud bude prezident Erdogan tuto skutečnost dále popírat, potom Írán v této věci zveřejní další nezpochybnitelné důkazy. Ambiciózní politika Erdogana poškodila vztahy s mnoha zeměmi. Vše nasvědčuje tomu, že se prezident snaží rozdmýchat další válečný konflikt,“ cituje Durden íránského diplomata Sejeda Hadího Afgháhího.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…