Kubera: Zeman musí ministrem jmenovat i Ferdu Mravence

24.07.2019 8:02

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) má za to, že široce pojatá žaloba na prezidenta Zemana, kterou se bude zabývat Senát, je bez šance na úspěch. Ale kdyby šlo jen o to, podat na prezidenta žalobu kvůli tomu, jak si počíná v kauze odvolávání Antonína Staňka z čela Ministerstva kultury, tady by Kubera neváhal a žalobu na Zemana by jednoznačně podpořil. Hlava státu je podle Kubery povinna respektovat fakt, že za vládu nese odpovědnost premiér.

Kubera: Zeman musí ministrem jmenovat i Ferdu Mravence
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Předseda horní parlamentní komory Jaroslav Kubera (ODS) v rozhovoru pro Český rozhlas konstatoval, že široce pojatá žaloba na prezidenta Miloše Zemana, která obsahuje několik desítek bodů, je bez šance na úspěch. Ale kdyby byl ve hře jediný bod – počínání Miloše Zemana v kauze odvolávání ministra Staňka (ČSSD), Kubera by neváhal ani chvilku a takovou žalobu by podepsal.

Anketa

Bude co slavit během 30. výročí 17. listopadu 1989? (Ptáme se 24.7.2019)

5%
95%
hlasovalo: 13381 lidí

Proč?

Protože by prezident, ať už se jmenuje jakkoliv, měl respektovat fakt, že podle Ústavy nese odpovědnost za vládu premiér, který skládá účty Poslanecké sněmovně, zatímco hlava státu nenese podle nejdůležitějšího zákona země odpovědnost vůbec za nic.  

„Pokud jde o případ s ministrem kultury, tak mám naprosto jednoznačné stanovisko: kdyby mu sociální demokracie navrhla Ferdu Mravence, tak ho má jmenovat. Říkám to s plnou vážností, protože to znám z koaličních vyjednávání za léta, kdy jsem v politice,“ řekl. 

Antonín Staněk podal demisi v průběhu měsíce května. Premiér Andrej Babiš (ANO) požádal o jeho odvolání ke konci května, ale prezident odmítl vyhovět. K závěru se blíží měsíc červenec a Staněk stále stojí v čele resortu. Prezident dal opakovaně najevo, že by Staňka na postu rád ponechal. Po několika týdnech ustoupil a slíbil, že Staňka 31. červenci odvolá, ale váhá se jmenováním Michala Šmardy na jeho místo.

Podle Kubery nemá Zeman co váhat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…