Kubice podle Lessyho nepřispívá ke stabilizaci policie

12.04.2012 18:01

Policejnímu prezidentovi Petru Lessymu se nelíbí, že mu ministr vnitra Jan Kubice vrátil k přepracování jeho návrh vzorové organizační struktury krajských ředitelství policie. Podle něho jsou za tím jiné než odborné důvody. Kubice Lessymu jeho návrhy na některé změny u policie vrátil již potřetí, což podle Lessyho nepřispívá ke stabilizaci policie. Mezi oběma panují dlouhodobé spory.

Kubice podle Lessyho nepřispívá ke stabilizaci policie
Foto: rep
Popisek: Ministr Jan Kubice a policejní prezident Petr Lessy

"Ministerstvo požaduje o doplnění informací, které vůbec součástí organizační struktury nejsou," řekl  šéf policie. Kubiceho postupem je překvapen. Ministr vnitra přitom podle něho koncem února schválil bez jakýchkoli připomínek organizační strukturu jihomoravského krajského policejního ředitelství, která byla vnitru předložena ve stejné podobě jako Lessyho materiál.

Spory se táhnou již od loňského roku

Podle mluvčího ministerstva Pavla Nováka však šlo o konkrétní návrh, který řešil sloučení dvou územních odborů. "Tento návrh byl kvalitně zpracován včetně popisu současné situace, popisu a odůvodnění navrhovaného stavu a vyčíslení úspor," vysvětlil Novák, proč ministr dokument schválil. Organizační struktura určuje například to, v jaké podobě bude na krajském ředitelství zřízena pořádková či kriminální služba.

Spory mezi Kubicem a Lessym se několikrát objevily i v minulosti. Koncem listopadu vyzval ministr vnitra policejního prezidenta k rezignaci. Přeli se například o to, zda zrušit pozici Lessyho náměstka pro strategie. "Jestli je zde vůči mé osobě nějaká zášť, to nevím," podotkl policejní prezident. Dodal, že se ve vztahu k ministrovi vnitra chová a nadále bude chovat jako profesionál. "Pokud však není organizační struktura stále odsouhlasena, určitě to není přínosem pro stabilizaci celé policie," poznamenal.

Ministerstvo Lessymu vrátilo jeho návrh organizační struktury kvůli tomu, že neobsahuje některé základní informace. Vnitro chce podle šéfa policie doplnit například údaje o početních stavech policistů nebo finančních prostředích určených pro příslušníky sboru. "To není předmětem vzorové organizační struktury, ale systemizace policie ve smyslu zákona, kterou neschvaluje ministr vnitra, ale vláda," uvedl Lessy.

Vnitro kromě toho požaduje také poskytnutí údajů o struktuře služebních míst. Ani ty však podle policejního prezidenta nepatří do vzorové organizační struktury a jejich členění je v jeho kompetenci. To zároveň podle něho dokládají dvě stanoviska ministerstva vnitra z roku 2007 a 2011.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …