Kulhánek se setká s britským velvyslancem kvůli urážkám českých dětí

04.10.2021 6:30

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) si na dnešní dopoledne předvolal britského velvyslance v Praze Nicka Archera, aby s ním jednal o urážkách vůči českým dětem v médiích a na internetu v souvislosti se čtvrtečním fotbalovým utkáním Sparty Praha s Glasgow Rangers.

Kulhánek se setká s britským velvyslancem kvůli urážkám českých dětí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Tomuto zápasu na stadionu Sparty mohli ve čtvrtek přihlížet jen dětští diváci s doprovodem a opakovaně bučeli na hráče tmavé pleti Glena Kamaru. Britská média, trenér Rangers i Kamarův právník chování diváků odsoudili.

Za přítomnosti dětských diváků s doprovodem se utkání odehrálo kvůli dřívějšímu rasistickému chování části fanoušků. Díky výjimce mohlo s doprovodem do hlediště 10 879 dětí ve věku od šesti do 14 let, které doprovázely bučením a pískáním každý Kamarův kontakt s míčem. Mladí fanoušci tím dávali najevo svou averzi k finskému záložníkovi tmavé pleti, který v březnovém osmifinále Evropské ligy proti Slavii obvinil obránce Ondřeje Kúdelu z rasistické urážky.

Kamara tehdy ohlásil, že na něj od kapitána hostů Kúdely směřovala rasistická poznámka. Po utkání pak Kúdelu fyzicky napadl. I když Kúdela rasismus popřel, dostal od UEFA zákaz startu v deseti zápasech a přišel tak o mistrovství Evropy. Kamarovi za útok na Kúdelu zastavila disciplinární komise činnost na tři utkání.

Kamarův právní zástupce Aamer Anwar ihned po čtvrtečním utkání na Spartě obvinil dětské fanoušky z rasismu a slovně zaútočil i proti Praze. Posléze se k němu přidala některá skotská média i trenér Rangers Steven Gerrard. Kulhánek naproti tomu v pátek uvedl, že záměrně šířené nechutné urážky českých dětí v médiích a na internetu do fotbalu nepatří a do dobrých vztahů mezi dvěma zeměmi už vůbec ne.

Kulhánka v sobotu podpořil i premiér Andrej Babiš (ANO). Na sociálních sítích uvedl, že z přístupu skotských médií je mu smutno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…