Kulhánek vyzval v OSN k užší spolupráci v boji proti terorismu či změnám klimatu

24.09.2021 6:15

Český ministr zahraničí ve svém dnešním projevu na 76. zasedání Valného shromáždění OSN vyzval k větší mezinárodní spolupráci v boji proti terorismu, obnově po pandemii nemoci covid-19 či ve snahách čelit změnám klimatu. Vyjádřil znepokojení ze situace v Bělorusku a podpořil celistvost území Ukrajiny a Gruzie. Státy by podle měj měly pracovat na tom, aby se z technologií nestaly nové prostředky dohledu a perzekuce lidí. Valné shromáždění v New Yorku potrvá do pondělí.

Kulhánek vyzval v OSN k užší spolupráci v boji proti terorismu či změnám klimatu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Podle Kulhánka hrozba terorismu ve světě nepolevila. Mezinárodní společenství musí spojit síly, aby odvrátilo humanitární krizi v Afghánistánu a nadále bojovalo proti terorismu. „Tálibán musí zaručit bezpečný a plynulý přístup na celé území Afghánistánu všem humanitární zaměstnancům a představitelům OSN, a to včetně žen," uvedl Kulhánek, který připomněl, že ČR bojuje proti islámským radikálům v Mali.

Pandemie covidu-19 podle Kulhánka ukázala, jak propojený je globální svět a jak je důležitá mezinárodní spolupráce. "Pandemie covidu-19 bohužel zrychlila negativní trendy v ochraně lidských práv," uvedl český ministr zahraničí. Pandemie také ukázala význam Světové zdravotnické organizace (WHO), která by si však při změnách svého fungování měla z epidemie vzít ponaučení.

„Česká republika je znepokojena neustálou masovou represí v Bělorusku," prohlásil Kulhánek v New Yorku. Vyjádřil podporu územní celistvosti Ukrajiny a Gruzie. „Odsuzujeme také záškodnické aktivity podporované státy, jež se staly v posledních letech v Evropě, jako nepřijatelné, nelegální a v rozporu s veškerými zásadami OSN," řekl Kulhánek, který dodal, že Česká republika zažila tyto aktivity "na vlastní kůži".

Podle Kulhánka bude klimatický summit OSN, jež se odehraje v listopadu v Glasgow, klíčový. Vyzval také státy k větší spolupráci na tom, aby se moderní technologie nestaly prostředkem kontroly a útlaku obyvatelstva. Váha kyberprostoru v životech lidí se zvyšuje, rostou ale také útoky na kybernetické infrastruktury, uvedl český ministr zahraničí. Zaručit bezpečný a přístupný kybernetický prostor patří k výzvám dnešní doby, dodal.

Klíč k úspěchu ve všech těchto oblastech podle Kulhánka spočívá v silné spolupráci mezi státy a dodržování mezinárodních pravidlech. Podle něj lidstvo ukázalo, že "je schopno velkých úspěchů, když dokážeme spolupracovat".

Kulhánek odletěl do New Yorku v neděli. V předchozích dnech měl ministr zahraničí řadu jednání se svými protějšky a setkal se také s významnými členy české komunity v USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…